Foto van Eva Jinek

Spong stelt zich beschikbaar om een rechtzaak tegen Powned te beginnen.

Wie vraagt zijn hulp? Los van de miselijkmakende en onmenselijke strekking, staat in de ogen van Spong in het bewuste artikel, over een verdronken Syrische vluchteling, ook echt een strafbare belediging vanwege ras.

Beeld van de video

“Ras is een ruim begrip daar valt ook nationale afstamming of een etnische minderheid onder”, zegt Spong. “En het gaat hier over Syrische vluchtelingen.” Advocaat Plasman zegt dat zo’n belediging volgens de wet niet strafbaar is. 'Je mag namelijk ook zeggen alle Belgen zijn dom.'

Kwetsen mag niet zomaar 

Maar volgens Spong is het evident dat het daar om moppen gaat, om een bepaald soort (niet al te sterke) humor. De context waarin iets gezegd wordt is volgens Spong allesbepalend. “Deze kwestie hoort thuis in een rechtszaak omdat het omgangsvormen markeert. Een maatschappij moet aangeven wanneer een bepaalde norm overschreden wordt. Je kunt in dit land niet zomaar vluchtelingen, Syrische vluchtelingen in dit geval, kwetsen.”

Hij nam afstand van de omroep

Ook Tariq Kasem vindt dat PowNed nu veel te ver is gegaan. Eerder werkte hij voor de discutabele omroep als zogenaamde vluchteling. Hij wist toen wat de bedoeling was van het programma en dat zijn rol een satirische rol was. “Het voelde goed, ik wilde het en heb het ook gedaan” Tariq vond het ook geinig dat aan een zwaar onderwerp zo’n manier softe draai te geven.

Dat mensen niet wisten dat hij een acteur was ervaarde Tariq niet als misleidend. Online stond welke functie hij vervulde, dus hadden de kijkers het uitgezocht, hadden ze kunnen weten dat hij acteerde. Maar in de kwestie van het artikel vindt Tariq dat Powned echt over de schreef is gegaan. Hij kan zelfs geen woorden vinden om te omschrijven wat hij van het artikel vindt. Nu wil hij niet langer voor de omroep werken.