Anoek Hofkens
Anoek Hofkens
Online redacteur

Shannon (21): “Ik heb op Trump gestemd, maar het was een egoïstische stem”

Eva is in Amerika om het tweede deel van De Verenigde Staten van Eva te maken. Onze online redacteur Anoek Hofkens is mee en spreekt jonge Amerikanen over wat zij vinden van hun nieuwe president. Vierde stop: de Appalachian regio, waar de meerderheid van de bevolking achter president Trump staat.

Shannon Adams. Foto: Anoek Hofkens
Shannon Adams. Foto: Anoek Hofkens

In Buchanan County, Virginia, stemde 79,1 procent op Trump. Hier geldt: ook al werk je niet in de kolenmijnen, je bent er toch afhankelijk van. Sinds de meeste kolenmijnen hun deuren hebben gesloten is er veel werkeloosheid. Dat vertelt Shannon Adams (21), hij woont al zijn hele leven in het plaatsje Oakwood en ook hij stemde op Trump.

Shannon Adams (21):

“Mijn moeder heeft een eigen deli – een kleine delicatessenzaak - en hoe meer geld mensen in de buurt hebben, hoe meer ze bij haar gaan kopen. Als de mijnen weer open zouden gaan, zou dat goed zijn voor haar zaak. Dat is de voornaamste reden dat ik op Trump heb gestemd.”

“Het is een egoïstische stem, dat weet ik en ik ben er ook niet trots op. Trump spreekt me namelijk niet in alle opzichten aan. Hoe hij praat over minderheden bijvoorbeeld, dat staat me tegen. Toen ik ging studeren, ontmoette ik voor het eerst in mijn leven zwarte mensen. Daardoor is mijn opvatting over mensen met een andere cultuur totaal veranderd. Mijn vrienden uit Oakwood vinden het echter alleen maar geweldig wat Trump over minderheden zegt. Zij wonen ook nog steeds in hun witte wereld, dan is het heel moeilijk om je in een ander te verplaatsen.” 

Samen met mijn broer ben ik de eerste generatie van onze familie die doorstuderen.

Shannon

“Na high school zijn zij meteen gaan werken. Mijn oma had ook graag gezien dat ik dat had gedaan, hard werken en voor je familie zorgen staan hier hoog in het vaandel. “Waarom ga je toch studeren?”, vroeg ze eens aan me. Ze vindt dat ik mijn tijd aan het verdoen ben. Samen met mijn broer ben ik de eerste generatie van onze familie die doorstuderen. Ik vind het best cool dat wij het patroon doorbreken. Mijn ouders hebben ons hierin heel erg gestimuleerd. Zij willen dat wij wél verder kijken dan kolen en het leven hier. Maar veel mensen keuren het af. Zij denken dat ik me te goed voel voor het leven dat zij leiden, maar dat leven van hun spreekt me helemaal niet aan. Veel ex-mijnwerkers in Oakwood zitten op hun veertigste al thuis omdat ze zwarte longen of rugklachten hebben van het harde werken in de mijnen. Zo’n toekomst zie ik helemaal niet zitten.”

“Wat ik overigens een goede zet vind van Trump is het hervormen van Obamacare. De uitvoering daarvan is niet oké. De vader van een klasgenoot van mij is chiropractor en heeft een eigen kliniek. Sinds Obamacare vallen zijn inkomsten tegen, doordat mensen minder voor de zorg hoefden te betalen. Iedereen zou toegang moeten hebben tot gezondheidszorg, maar kleine ondernemingen zouden niets van moeten merken. Ik hoop dat Trump daaraan denkt. Ik denk het wel, aangezien hij een zakenman is.”