Anoek Hofkens
Anoek Hofkens
online redacteur

Shanda (22): “Trump heeft een frisse blik en dat hebben we nodig”

Eva is in Amerika om het tweede deel van De Verenigde Staten van Eva te maken. Onze online redacteur Anoek Hofkens is mee en spreekt jonge Amerikanen over wat zij vinden van hun nieuwe president. Vierde stop: de Appalachian regio, waar de meerderheid van de bevolking achter president Trump staat.

Shanda Boland. Foto: Anoek Hofkens
Shanda Boland. Foto: Anoek Hofkens

Shanda Boland is een jonge moeder van 22 die samen met haar man en dochtertje van zes maanden woont in de kleine stad Hinton in Summers county, West Virginia. Hier stemde 71,1 procent op Trump. Ze werkt in één van de twee café’s die het stadje rijk is.

Shanda Boland (22)

“Ik was van plan om op Trump stemmen, maar precies op de dag van de verkiezingen kreeg ik mijn kindje. Dan is naar de stembus gaan niet echt een optie. Ik weet het: hij is arrogant en hij gedraagt zich als een tv-ster, maar hij heeft wel een frisse blik en is stabiel. Hij blijft bij wat hij vindt en dat heeft deze regio nodig. Op dit moment leunen zoveel mensen hier op een uitkering. We moeten weer op eigen benen kunnen staan."

"Trump zegt dat hij de kolenmijnen weer gaat openen en dat zou voor ons goed zijn, want dan krijgen honderden mensen hier hun baan terug. De mijnwerkers, maar ook degenen die bij de spoorwegen werkten. Hinton heeft als één van de weinige steden in de omgeving een treinstation. De stad leefde lange tijd op de opbloeiende kolentransport. Als de mijnen weer openen, zijn er ook weer meer mensen nodig die de kolen vervoeren. We zouden de draad weer kunnen oppakken."

Ik hoop dat Trump ons kan helpen, maar ik weet ook dat we het uiteindelijk zelf moeten doen

Shanda Boland

"Ik hoef me zelf geen zorgen te maken of ik werk vind na mijn studie, want ik als ik afstudeer ben ik sociaal werker en qua zorg is er veel vraag hier. Ik kan mensen helpen met het vinden van een baan, kinderen aansporen op het goede pad te blijven of mensen ondersteunen die kampen met drugsproblemen. Een vriendin van me werkt in het ziekenhuis en zij vertelde me laatst dat er binnen 24 uur veertig mensen met een overdosis waren binnen gekomen. Dat vind ik voor een stad met rond de twee duizend inwoners heel erg veel."

"Ik hoop dat Trump iets kan doen om ons te helpen, maar ik weet ook dat we het uiteindelijk zelf moeten doen. Verandering moet vanuit mensen zelf komen.”