Say Bye to the Dress: de ongelofelijke verhalen achter ongedragen bruidsjurken

Voor veel vrouwen is het het belangrijkste kledingstuk van hun leven: hun bruidsjurk. Deze mensen kochten er een, maar droegen hem nooit. Nu verkopen ze hun jurken, om heel uiteenlopende redenen.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Oké, tijd voor een bekentenis: wij zijn stiekem fan van het Amerikaanse programma: ‘Say Yes to the Dress.’ Gigantische (en vaak oerlelijke) suikertaarten voor een paar duizend euro per stuk? We moeten er niet aan denken ze zelf te dragen, maar wat een feest om naar te kijken!

Dit filmpje van Amy Schumer laat perfect zien waarom 'Say Yes to the Dress' zo heerlijk fout is: 'Say Fine to the Shirt'!

Dit artikel van de BBC is zeker even fascinerend, maar om compleet andere redenen. De BBC benaderde namelijk zeven mensen (mannen én vrouwen) die een bruidsjurk gekocht hebben, maar die nooit gedragen hebben. Nu verkopen ze hun jurken en de verhalen erachter zijn fascinerend!

Phil en zijn Disneyjurk

Neem bijvoorbeeld Phil. Ja, die zag je niet aankomen, hé? “De meeste mannen hebben een breedbeeld televisie, ik een bruidsjurk,” vertelt hij aan de BBC. De jurk - een bruidsjurk die geïnspireerd is op de jurk van Assepoester - was overigens niet voor Phil bedoeld, maar voor zijn toenmalige vriendin.

Ik werd heel nerveus en emotioneel toen ik de jurk zag.

Phil

Liefde op het eerste gezicht

Phil en zijn ex-vriendin hadden al een paar jaar een relatie, toen hij hoorde hoe verliefd ze geworden was op de jurk in kwestie. Hij besloot de stoute schoenen aan te trekken en naar de bruidsboutique te gaan. Het was ook voor Phil liefde op het eerste gezicht: “Ik zag de jurk en bleef een poosje staan om hem te bewonderen,” vertelt hij. “Ik werd heel nerveus en emotioneel. De gedachte alleen al dat dít de jurk zou zijn die mijn toekomstige vrouw zou gaan dragen op onze bruiloft! Ik wist wat het voor haar zou betekenen als ik hem zou kopen.”

Ik zou het best fijn vinden als deze jurk niet meer in mijn huis hangt.

Phil

Wat nu?

En zo geschiedde. Phil kocht de jurk voor zo’n 1.800 euro en vroeg zijn vriendin ten huwelijk. Ze zei volmondig ja, maar een jaar later overleed de vader van Phil. “Dat veranderde mij als persoon,” vertelt hij. “Na zeven jaar samen voelde het gewoon niet meer hetzelfde.” Ze gingen uit elkaar en Phil bleef achter met de jurk: “Ik vroeg haar nog of ze hem wilde houden, maar dat wilde ze niet.” Nu verkoopt hij de jurk. “Ik zou het best fijn vinden als deze jurk niet meer in mijn huis hangt.”

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Jessica en haar droomjurk

Maar niet iedereen verkoopt een bruidsjurk vanwege een verbroken relatie. Neem bijvoorbeeld Jessica. Zij is nog steeds gelukkig samen met haar vriend, maar verkoopt wel haar trouwjurk. Ongedragen. “Ik heb een band met deze jurk, ik kijk er elke avond naar voor ik ga slapen,” vertelt ze openhartig. “Maar het is tijd om verder te gaan, ik heb een verse start nodig.”

Een glamorous glitterjurk van bijna 600 euro.

Alles was geregeld

Twee jaar geleden was Jessica - een jonge moeder van twee kinderen - nog druk bezig met de voorbereidingen voor haar bruiloft. Alles was geregeld: de jurk (een glamoureuze glitterjurk van bijna 600 euro), de locatie, zelfs de uitnodigingen waren de deur al uit. Maar toen moesten ze de voorbereidingen op een lager pitje zetten: “Ik werk zelf en mijn partner werkt ook. Twaalf uur per dag, zeven dagen per week,” vertelt ze.

Uitgeput

Haar jongste dochter was op dat moment vaak in het ziekenhuis te vinden voor allergieën en ook Jessica’s gezondheid was niet goed. Ze was chronisch vermoeid en voelde zich constant uitgeput. “We besloten dat het niet ging lukken. De bruiloft was over vier maanden en we waren simpelweg te gestrest. Een bruiloft plannen is erg duur en we zaten krap bij kas. Het verstandigste was om het nu af te lassen.”

Ik ga een jurk kopen die beter bij me past.

Jessica

Een nieuwe kans

Jessica zegt dat ze zich soms nog steeds schaamt voor de bruiloft die niet doorging. Maar ze staat achter haar beslissing. Nu verkoopt ze de jurk, omdat het tijd is voor iets anders: “We gaan binnenkort toch trouwen, maar dan waarschijnlijk in het buitenland. Ik ga een jurk kopen die daar beter bij past. Met minder bling bling en wat meer ingetogen.”

Zo zie je maar weer: er zijn zo veel redenen om een trouwjurk te verkopen. Wil je meer verhalen lezen en de foto’s van de jurken en hun eigenaren zien? Klik dan op de onderstaande link:

Bron: 
BBC