Rutger Castricum en Maxim Hartman
Foto van Eva Jinek

Rutger Castricum en Maxim Hartman op zoek naar de partij van hun keuze

Rutger & Maxim kiezen partij, zo heet het nieuwe politieke tv-programma van Powned. In aanloop naar de verkiezingen worden kijkers, onder leiding van Rutger Castricum en Maxim Hartman, dagelijks -in eigen confronterende stijl- meegenomen in hun zoektocht naar de partij van hun keuze.  

Still from video

Maxim: “Ik lees helemaal niks"

Maxim is een nieuwkomer in Den Haag, Rutger behoort inmiddels al tot het meubilair. Een aparte combinatie. Maxim: “Ik lees helemaal niks in, dat scheelt heel veel voorbereidingstijd.” Rutger: “Ja hij stuurt steeds mailtjes terug met 'ik ga er liever blanco in' en dat is prima want Maxim representeert de mensen die de politiek helemaal beu zijn en zeggen wat heeft het eigenlijk allemaal voor zin.”

Maxim gelooft geen enkele politicus

Maxim zegt niet teleurgesteld te zijn, maar nooit verwachtingen te hebben gehad van de politiek. "Je hebt namelijk helemaal geen bestuurders nodig, niet in religieuze zin, niet in politieke zin.” Ook gelooft Maxim geen enkele politicus. “Mensen die denken dat ze het land kunnen besturen, of denken zo intelligent te zijn dat ze weten al die tegenstrijdige krachten te kunnen bundelen, die hebben grootheidswaan. Die moeten gedwongen opgenomen worden.”

Pappen en nathouden

Maxim vindt het hele politieke spel sowieso niet boeiend: "Kom met visies over de lange termijn, kom eens met originele ideeën." Zelf heeft hij wel eens voorgesteld om landen te maken met enkel mensen die het met elkaar eens zijn. "Je maakt een PVV land, een land voor mensen die allemaal van multi-culti dingen houden. Dat hoor ik nooit dat soort ideeën, het is pappen en nathouden de hele tijd."

Dwarse anarchist naar de stembus

Ondanks al zijn warsheid is het doel van het programma om Maxim bij de les te houden. Om politiek bewustzijn te kweken en hem uiteindelijk te verleiden om naar de stembus te gaan. Rutger is ervan overtuigd dat het hem zal lukken om die dwarse anarchist zover te krijgen.