Foto: Pexels
Foto van Eva Jinek

Op deze stockfoto-site is iedereen welkom (en niet alleen witte mensen)

Ondernemer Karen Okonkwo had geen idee dat ze zelf een onderdeel van het probleem was, totdat iemand haar daar op wees. Ze besloot er iets aan te doen en maakt nu de media een stukje inclusiever met haar eigen stockfoto-site.

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Stockfoto’s, wie kent ze niet? Ze zijn meestal al van ver te spotten. Vrouwen die lachend een salade eten, een familie met stralend witte tanden rennend over het strand. Meestal reflecteren ze de werkelijkheid niet héél accuraat (want wanneer zat jij voor het laatst kaarsrecht achter je laptop op je bed?).

Het beeld hoort herkenbaar te zijn en de werkelijkheid net een tikkeltje aantrekkelijker maken. Maar is het je al eens opgevallen dat vooral witte modellen de hoofdrol spelen in dit soort foto’s?

 

Waar zijn de zwarte vrouwen?

Het viel ondernemer Karen Okonkwo in ieder geval niet op, totdat iemand haar daarop wees. Een vriendin vroeg haar waarom ze geen stockfoto’s met zwarte modellen gebruikte in haar werk. Daar had ze geen antwoord op. Okonkwo: “We zijn zo gewend om de wereld om ons heen als ‘witte wereld’ te zien, dat we niet eens doorhebben dat we dat beeld zelf in stand houden.” Net als iedereen gebruikte zij afbeeldingen met succesvolle, blije of werkende mensen, en allemaal waren ze wit.

Foto: Karen Okonkwo en Joshua Kissi (TONL)
Foto: Karen Okonkwo en Joshua Kissi (TONL)

Toen ze zich realiseerde dat ze dit deed, wilde ze het anders doen en ging op zoek. Ze zocht naar alledaagse afbeeldingen van jonge zwarte vrouwen: aan het werk, lopend over straat, zittend in een restaurant. Maar kon maar weinig vinden. Waar waren de ‘gewone’ zwarte vrouwen? Voor zover zij kon zien waren ze er niet in de stockfoto-wereld.

Tijd voor verandering

Ze besloot daar verandering in te brengen. En wel door haar eigen stock-fotografiebedrijf op te richten. Samen met fotograaf Joshua Kissi begon ze afgelopen zomer TONL, een platform dat het beeld van stockfotografie - hopelijk - zou veranderen.

We wilden zeggen: je bent welkom

Ondernemer Karen Okonkwo

Hun website biedt inmiddels een grote verscheidenheid van stockfoto’s. Je vindt er modellen van allerlei huidskleuren die een boek lezen, aan het winkelen zijn, of samen met vrienden wat drinken. Alledaagse beelden die Okonkwo zelf met moeite kon vinden, kunnen nu door iedereen gebruikt worden.

Het begint allemaal met beeld

Volgens de ondernemer is het heel belangrijk dat mensen zichzelf terugzien in bijvoorbeeld advertenties van een bedrijf, of de reclame van een product. “Beeldspraak is de eerste manier om tegen iemand te zeggen: ‘Hé, hier ben je welkom,’” legt Okonkwo uit.

Daarbij is de website ook een plek waar modellen meer zijn dan alleen hun uiterlijk. Van een aantal modellen kun je hun persoonlijke verhaal lezen. Zo krijg je een indruk wat ze doen naast het poseren. En dat is belangrijk, vinden de oprichters. Want zo kunnen ze negatieve stereotypen tegengaan. Okonkwo: “We willen voor de verandering zwarte mensen een keer hun eigen verhaal laten vertellen.”

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Geen zwart-wit kwestie

‘TONL’ heeft veel modellen met diverse huidskleuren op de site staan, maar werkt ook met modellen met een handicap, die je in de typische stockfoto-wereld amper ziet. Volgens Okonkwo zijn fotografie en storytelling dé manieren om de stereotypes en de vooroordelen die over de zwarte gemeenschap bestaan te veranderen.

Ook staan er foto’s met witte modellen op de site, omdat Okonkwo het belangrijk vindt om te laten zien dat dit “geen zwart-wit kwestie’ is, maar simpelweg een nauwkeurige weergave van de wereld om ons heen.”

Okonkwo is vast niet de eerste - en hopelijk ook niet de laatste - die meer diversiteit wil in stockfoto’s. En wij kunnen dit soort initiatieven alleen maar aanmoedigen!