Sunnery James en Ryan Marciano op hun 18e
Foto van Eva Jinek

Ook dit bekende dj-duo én Sybrand Buma hebben tips voor hun 18-jarige zelf

Wat zou je als 18-jarige willen weten? We vroegen het onze tafelgasten! Met als kers op de taart een paar mooie foto’s van de heren op 18-jarige leeftijd.

Sunnery James en Ryan Marciano op hun 18e
Sunnery James en Ryan Marciano op hun 18e

Aan tafel bij Jinek vertelden presentator Britt Dekker en voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol de tips die zij dolgraag hadden willen krijgen toen ze net klaar waren met de middelbare school. Want dat is best een moeilijke tijd vol prangende levensvragen zoals: wat wil ik eigenlijk worden? En: waar word ik gelukkig van?

De geweldige tips van Britt Dekker en Ankie Broekers-Knol kan je terugkijken via het onderstaande fragment.

Britt Dekker en Ankie Broekers-Knol geven advies aan hun 18-jarige zelf

Maar er zaten nog meer gasten aan tafel, die ook een paar gouden tips voor hun 18-jarige zelf hebben. Helaas duurt een uitzending van Jinek maar 60 minuten, maar gelukkig hebben we online alle tijd. Daarom geven we graag wat advies van het dj-duo Sunnery James en Ryan Marciano prijs. En ook CDA-leider Sybrand Buma heeft wat goede tips voor dolende tieners. En als kers op de taart hebben we ook nog een paar unieke kiekjes van deze drie heren toen ze slechts achttien lentes jong waren.
Geniet!

Sunnery James 

“De tip die ik aan mezelf zou geven is: focus op jezelf en op de zaken die belangrijk zijn voor je ontwikkeling. Heb geen haast en laat je niet afleiden door alle spannende dingen die om je heen gebeuren. Alles komt op z’n tijd. Als 18-jarige voel je je al héél volwassen, maar geloof me: het begint dan pas net."

Sunnery James op zijn 18e
Sunnery James op zijn 18e

Ryan Marciano 

“Wat je ook gaat doen, zorg dat het dichtbij jezelf ligt. Geloof in jezelf no matter what. En onthoud: je hoeft niet perse te gaan studeren. Je kan ook ergens anders succesvol in zijn. Als je er maar voor duizend procent voor gaat.”

“Ik heb bijvoorbeeld ooit de studie grafische vormgeving gedaan, maar er nooit wat mee gedaan. Of nouja, ik heb na mijn studie nog één logo gemaakt, die van onszelf haha! Tóch blij dat ik het heb gedaan. Het studeren is maar een paar jaar, maar je hebt er de rest van je leven wat aan. Chillen komt later wel.”

Ryan Marciano op zijn 18e
Ryan Marciano op zijn 18e

“Oja, en wat ik aan jonge mensen van nu wil zeggen: besteed niet te veel tijd aan Instagram en Facebook. Ik zie dat jonge mensen daar super veel tijd mee verliezen, terwijl je ook allemaal super nuttige dingen had kunnen doen in die tijd. Je hoeft niet te stoppen, maar denk niet dat je iets mist als je er iets minder mee bezig bent.”

Sybrand Buma 

“Ik zou zeggen: niet denken dat je je carrière kunt plannen van tevoren. Ik had bijvoorbeeld echt niet op mijn achttiende bedacht dat ik ooit fractievoorzitter zou worden. Doe dus gewoon wat je leuk vindt, de vervolgstappen komen vanzelf wel.”

Een jonge Sybrand Buma (weliswaar ietsje ouder dan 18)
Een jonge Sybrand Buma (weliswaar ietsje ouder dan 18)

“Toen ik achttien was, dacht ik dat mijn carrièrepad vastgelegd zou worden door een studierichting te kiezen. Het liep anders. Ik heb rechten gestudeerd, maar vond mijn eerste baan - in de juridische hoek - helemaal niet leuk. En daar komt meteen een tweede tip om de hoek kijken: durf van pad te veranderen als het toch niet bij je past. Denk niet dat dat ten koste gaat van je carrière. Want als je erin gelooft, wordt het je carrière.”