Ongelezen boeken noemen ze in Japan tsundoku’s.
Foto van Eva Jinek

Wat je almaar groeiende boekenkast vol (on)gelezen boeken over jou zegt

Stapeltje hier, boekenkast daar en een plank die nog net niet van de muur lazert door het aantal boeken erop. We verzamelen gedurende ons leven vaak héél veel boeken, maar in de praktijk hebben we maar een deel daadwerkelijk gelezen. Daar bestaat in het Japans een naam voor, en wat blijkt? Het is nog goed voor je ook!

Ongelezen boeken noemen ze in Japan tsundoku’s.
Ongelezen boeken noemen ze in Japan tsundoku’s.Unsplash

Hoewel we vaak nog stapels ongelezen leesvoer hebben liggen, blijft de verleiding vaak groot om nieuwe boeken te kopen. Zo ook voor Kevin Mims, schrijft hij in The New York Times. Jarenlang voelde hij zich er best wel schuldig over en nam hij zich keer op keer voor om minder nieuwe boeken aan te schaffen. Totdat hij struikelde over een artikel van journalist Jessica Stillman.

Waarom veel ongelezen boeken positief is

Volgens Stillman is het namelijk helemaal zo slecht nog niet om een persoonlijke bibliotheek vol gelezen en vooral ook ongelezen boeken te hebben. “Een persoonlijke bibliotheek die té groot is om ooit uit  te lezen, is geen teken van een mislukking, maar eerder een medaille”, legt ze uit.

“De boekenkast van een persoon is vaak een symbolische weergave van zijn of haar geest,” legt Mims vervolgens uit. En als die op het punt staat om uit zijn voegen te barsten, is dat dus eigenlijk een teken dat iemands ambitie om te groeien en zich te ontwikkelen, maar wat groot is.

Die almaar groeiende boekenkast vol met (nog) ongelezen boeken kun je dus zien als een teken dat iemand ambities heeft, nieuwsgierig is én open staat voor nieuwe ideeën. En daar is toch eigenlijk vrij weinig op aan te merken?

In Japan noemen ze dat zó

En wat blijkt, in Japan hebben ze voor al die ongelezen boeken een woord, namelijk tsundoku. De bedenkers van het woord en alle anderen die het begrip inmiddels ook omarmen, onderscheiden twee soorten boeken: de gelezen boeken en de tsundoku’s.

Er mist nog één woord

Hoewel dat extra woord je persoonlijke bibliotheek al heel wat eenvoudiger maakt, weten alle boekenwurmen dat er eigenlijk nog een derde categorie boeken zou moeten zijn. De groep waar de half gelezen boeken thuishoren. Want die zijn er ook in bijna iedere boekenkast, en bij echte leesfanaten in veelvoud.

Als ware boekenwurmen hopen wij dat tsundoku snel wordt opgenomen in De Dikke Van Dale. En mochten jullie suggesties hebben voor de derde categorie, laat het ons weten! Daar hebben we altijd oren naar.

Bron: 
The New York Times