Moeders vertellen hoe het is om een koter te krijgen op je 50ste
Foto van Eva Jinek

Moeder worden rond je 50ste? Deze vrouwen vertellen hoe dat is

Niet alleen sterren als Janet Jackson en Brigitte Nielson doen het. Het aantal oudere moeders stijgt al jaren gestaag. Deze moeders vertellen hoe het is om een koter te krijgen op je 50ste én met welke vooroordelen je te maken krijgt. 

Moeders vertellen hoe het is om een koter te krijgen op je 50ste
Moeders vertellen hoe het is om een koter te krijgen op je 50ste Getty Images

In januari beviel Janet Jackson - 50 lentes jong - van haar zoon Eissa. Acteur Brigitte Nielson was 54 toen ze beviel van haar vijfde kind, Frida. Of wat dacht je van senator Tammy Duckworth? Ze verloor haar beide benen in Irak en beviel dit jaar van haar dochter Maile. De 50-jarige senator haalde de wereldpers toen ze haar pasgeboren kindje meenam naar de Senaat om te stemmen voor een belangrijke wet.

Tammy Duckworth neemt haar pasgeboren baby mee naar de Senaat
Tammy Duckworth neemt haar pasgeboren baby mee naar de SenaatGetty Images

Wat hebben deze moeder gemeen? Ja, je raadt het waarschijnlijk al: ze hebben alledrie op latere leeftijd een kind gekregen. The Guardian sprak met vrouwen die rond hun 50ste levensjaar moeder werden. Waarom kozen ze hiervoor en tegen welke vooroordelen liepen ze aan?

Eiceldonatie

Gemma Barnes (niet haar echte naam) is 50 jaar oud en is een alleenstaande moeder uit Londen. Ze vertelt aan The Guardian dat ze altijd al een kind wilde, maar dat alle IVF-behandelingen die ze onderging rond haar 40ste niet werkten. Toen haar relatie eindigde, wist ze dat een kind krijgen steeds moeilijker zou worden. “Ik dacht: ik heb de tijd niet om iemand anders te zoeken om een kind mee te krijgen. Dus besloot ik het zelf maar te doen,” vertelt ze.

Ze vond een privékliniek voor ivf-behandelingen met een spermadonor. Maar toen dat niet werkte, vroeg ze haar dokter hoe groot de kans was om zwanger te worden op haar leeftijd. “Met je eigen eicellen, minder dan 1 procent,” vertelde hij haar eerlijk. “Maar als je bereid bent om een eicel van een donor te gebruiken, kan dat je kansen verhogen tot zo’n 60 procent.”

Barnes had eerst wat moeite met het idee. Ze wilde immers toch dat haar kind haar dna zou hebben. “Ik vroeg me af: zou ze op mij lijken? Zou ze mijn neus hebben? Mijn haarkleur? Maar toen ik met de dokter ging praten over hoe de persoonlijkheid van de baby gevormd wordt tijdens de negen maanden in je buik, veranderde ik van gedachten,” vertelt ze.

Moeder op haar 54ste

Ook de tweede moeder die The Guardian sprak, kreeg een kind via eiceldonatie. Philippa Hodgens (ook niet haar echte naam) is inmiddels 58 jaar oud en de moeder van een dochtertje van vier. Ze ontmoette haar echtgenoot pas op haar 45ste en besefte dat de beste kans op een kind zou zijn via een eiceldonatie. “Eerst vond ik het idee heel erg raar om de eicellen van een andere vrouw te gebruiken,” vertelt ze. “Ik was bang dat het zou voelen alsof het niet mijn kind was. Maar nu is ze hier en blijkt dat totaal niet het geval.”

“Ik was bang dat het zou voelen alsof het niet mijn kind was."
“Ik was bang dat het zou voelen alsof het niet mijn kind was."Unsplash

Het taboe rond moederschap op latere leeftijd

Hoewel Barnes en Hodgson alletwee achter hun beslissing staan om een kind te krijgen via eiceldonatie, hebben beide moeders niemand in hun omgeving hierover verteld. Ze zijn wel van plan erover te praten met hun kinderen als ze daar klaar voor zijn, maar niet met hun vrienden en familie.

Dat heeft veel te maken met het taboe dat nog steeds hangt rond moederschap op latere leeftijd. Nina Barnsley is directeur van het Donor Conception Network en legt uit waarom er nog steeds een zweem van mysterie rond het onderwerp hangt. “Veel oudere moeders hebben het gevoel dat ze al tegen genoeg vooroordelen moeten opboksen. Als ze ook nog eens open zijn over eiceldonatie, is dat nóg een punt waarop ze bekritiseerd kunnen worden. Het is echt nog een taboe.”

De bezwaren

Beroemdheden zijn vaak een beetje vaag over de precieze details van hoe ze op latere leeftijd een kind hebben gekregen. Hierdoor krijgen jonge mensen het idee dat ze makkelijk tot hun 50ste kunnen wachten met kinderen krijgen. “We moeten hier echt eens serieus over gaan praten als samenleving,” betoogt Barnsley. “Met de huidige technologie is het in theorie mogelijk om baby's te krijgen tot ons 75ste. Maar de vraag is of we dat moeten willen.”

"Moederschap op latere leeftijd is echt nog een taboe.”
"Moederschap op latere leeftijd is echt nog een taboe.”Unsplash

Daar voegt Barnsley aan toe: “Moederschap op je 50ste zal altijd een keuze blijven die alleen de rijken kunnen maken,” legt ze uit. “En er zullen ook genoeg vrouwen zijn die er bakken met geld in investeren, maar bij wie het uiteindelijk niet lukt.” Ook vindt ze dat er wat meer nagedacht moet worden over de kinderen. “Ik zie al voor me dat een 21-jarige in plaats van de wereld over te reizen, op hun ouders moet letten met Alzheimers.” Hoewel Barnsley’s zorg terecht is, is het wel opvallend dat deze bezwaren zelden worden genoemd wanneer mannen op hun 50ste een kind krijgen.

Maar er zijn ook voordelen

Hoewel Barnes en Hodgens zich bewust zijn van deze bezwaren, benadrukken ze ook de voordelen van moederschap op latere leeftijd. Te weinig energie? “Ik ken meer dan genoeg jonge mensen die last hebben van vermoeidheid. Het is nou eenmaal vermoeiend om een kind te krijgen, maar het is goed te doen op je 50ste.”

Eén van de grote redenen dat vrouwen zwangerschap uitstellen zijn financiële overwegingen. De meeste twintigers hebben al moeite met de huur te betalen en zijn druk bezig met carrière maken. Zowel Barnes als Hodgens vertellen dat ze minder last hebben van de financiële instabiliteit die veel twintigers en dertigers wel hebben. “Ik ben echt veel stabieler dan toen ik twintig was,” zegt Barnes. “Ik ben blij met mezelf. Ik heb genoeg geld en ik heb veel minder bewijsdrang.”

“Wel vind ik het best eng om mensen te vertellen hoe oud ik ben,” biecht één van de moeders op. “Ik let er heel erg op aan wie ik het vertel. Het delen met vrienden is geen probleem, maar ik ben bang dat mensen die ik vaag ken allemaal vooroordelen hebben over hoe de leeftijd waarop ik kinderen heb gekregen.”

Meer voorlichting

Over één ding zijn ze het wel helemaal eens met Barnsley. Iedereen - maar vooral jonge mensen - moeten meer weten over vruchtbaarheid. Het is hoog tijd dat op scholen niet alleen uitleg wordt gegeven over het voorkomen van zwangerschap, maar ook hoe en wanneer het wel kan.

Een interessant artikel van The Guardian, dat zeker het lezen waard is. Via de onderstaande link vind je het hele artikel.

Bron: 
The Guardian