Sandra Phlippen
Foto van Eva Jinek

Met Trump zal er een groot experiment plaatsvinden

Sandra Phlippen, chef economie van het Algemeen Dagblad, was in het Zwitserse Davos. Daar spraken vier dagen lang de rijken en machtigen, de grote denkers en doeners van deze wereld, met elkaar tijdens het World Economic Forum. Hoewel Trump de grote afwezig was, werd er volgens Sandra doorlopend over hem gepraat, zowel in de sessies als in de wandelgangen. 

Still from video

Alles waar DAVOS voor staat lapt hij aan zijn laars.

Sandra vertelt dat er nog steeds veel onbegrip heerste. Hoe was het in godsnaam mogelijk dat Trump gekozen was? Waarom had het gewone volk zich tegen hen gekeerd? Daarnaast heerste er angst over wat Trump qua beleid zal gaan doen. Het lijkt er namelijk op dat Trump alles waar Davos voor staat aan zijn laars zal gaan lappen. Milieuafspraken,  internationale handel en armoedebestrijding. Deze elite ziet hun belangen in gevaar komen.

Tienduizenden banen zullen verdwijnen

In Davos interviewde Sandra Lawrence Summers, voormalig Minister van Financiën van de Verenigde Staten. Zijn grote zorg is dat Trump de Amerikaanse middenklasse zal gaan schaden. Alhoewel zij degenen zijn die hem gekozen hebben, zullen zijn volgens Summers de eersten zijn die door Trump benadeeld zullen gaan worden.  Zijn ‘protectionisme’ zal volgens Summers bij doorberekening uiteindelijk tot het verlies van tienduizenden banen gaan leiden. Waarom lezen we zoiets zelden? Waarom gaat de media doorlopend in op de voorkant - op zijn tweets en lompe gekkigheid - en niet goed in op de achterkant: waar het beleid van Trump toe gaat leiden?

Stikbenieuwd naar zijn eerste 100 dagen

Voormalig Amerika-correspondent Charles Groenhuijsen vind deze angst van de elite overdreven. Natuurlijk wordt er iets in beweging gezet waarvan wij de afloop nog niet weten. Dat is eng. Maar het kan ook de verstarde politieke boel wat losbreken. “Ik ben uit de ‘Trump is gek stand’ gegaan. Niet meer te veel luisteren naar wat hij zegt, maar opletten wat hij gaat doen. Ik ben stikbenieuwd naar zijn eerste 100 dagen.”

Er zal een groot experiment plaatsvinden

Ook Sandra ging zich in Davos wat irriteren aan de elite aldaar. Ze zeggen zich al jarenlang druk te maken om 'de gewone man'. Maar gebeurt daar ook daadwerkelijk iets mee? Volgens haar weten we in elk geval dat er komende jaren met Trump een groot experiment gaat plaatsvinden, dat misschien ook goed gaat uitpakken. Dat Trump bedrijven aanspreekt op hun morele verantwoordelijkheid, niet alleen te kijken naar de laagste kosten vindt ze bijvoorbeeld een positief punt. En het terugtrekken van Amerika op het wereldtoneel biedt ook kansen voor Europa. Europa zou zo, door de ruimte die er onstaat, haar eigen identiteit beter kunnen ontwikkelen. Moet er wel visie ontwikkeld worden natuurlijk.