Veerle Weustink
Veerle Weustink
Online redacteur

Met deze 5 weetjes over de Duitse verkiezingen ben je weer he-le-maal bij

24 september is het zover: onze oosterburen gaan naar de stembus. Nog niet helemaal op de hoogte? Geen zorgen, na het lezen van dit artikel kent de strijd om de Bundestag geen geheimen meer voor je.

Merkel eet Bratwurst in Berlijn. Foto: ANP
Merkel eet Bratwurst in Berlijn. Foto: ANP

Duitsland voor dummies

Komende weken zullen de ogen van de wereld op Duitsland gericht zijn vanwege hun aankomende verkiezingen. Hoewel ze niet even spannend gaan worden als de Amerikaanse verkiezingen, zijn het wel belangrijke verkiezingen. Voor Europa en dus ook voor Nederland. Daarom zetten we vijf dingen op een rijtje die je móét weten over de Duitse verkiezingen:

1. Dit zijn de hoofdrolspelers

Ze is de machtigste vrouw ter wereld en wordt door de Duitsers soms liefkozend ‘Mutti’ genoemd. Huidig bondskanselier Angela Merkel is de lijsttrekker van het christen-democratische CDU en de gedoodverfde winnaar van deze verkiezingen. Haar voornaamste tegenstander is Martin Schulz van de sociaal-democratische SPD. Het CDU en de SPD hebben de afgelopen vier jaar samen geregeerd, maar experts verwachten dat er een kleine kans is dat ze nog een keer met elkaar in zee gaan. De strijd om de derde plaats (en een mogelijkheid om een coalitie te vormen met de winnaar) is nu tussen de AfD, de Linke, de Grünen en de FDP.

SPD-leider Martin Schulz. Foto: ANP
SPD-leider Martin Schulz. Foto: ANP

2.  Ook Duitsland zweeft als een malle

Wij noemen het zwevende kiezers, de Duitsers noemen het unentschieden. Bijna de helft van de kiezers (46 procent) weet nog niet wat ze gaan stemmen. Volgens de NOS was dat zo’n 10 procent meer dan bij de vorige verkiezingen. In theorie kan er dus nog van alles gebeuren.

3. Spoiler alert: Merkel gaat winnen

We durven het bijna niet meer te zeggen na Donald Trump en Brexit, maar we gaan er toch voor: Merkel komt op 24 september als winnaar uit de bus. In de peilingen loopt haar partij nu zo’n 15 procentpunten voor op haar grootste tegenstander: de SPD. Dit zou dan Merkels vierde termijn als bondskanselier worden. Aan de BBC legt professor Martin Thunert haar populariteit als volgt uit: “Er zijn veel Duitsers die zeggen: ‘Ik zou niet ten strijde trekken voor Merkel of haar door dik en dun steunen, maar ik vertrouw haar. De afgelopen twaalf jaar heeft ze het gewoon goed gedaan.”

4. Duitse politiek is helemaal niet zo spannend

Verheugde je je al op een nek-aan-nek-race zoals in de Amerikaanse verkiezingen, die maanden duurt? Nou, dan moeten we je teleurstellen. Want heel eerlijk: de Duitse verkiezingen knetteren niet echt. Pas een maand voor er gestemd mag worden loop het campagnevoeren een beetje los en ook dan blijft het allemaal erg beschaafd. Je zal nooit zien dat Merkel volledig uit haar slof schiet of haar voornaamste tegenstander Martin Schulz keihard en persoonlijk aanvalt. Dus als je op zoek was naar Trumpiaanse taferelen, ben je hier aan het verkeerde adres.

5. De echte race gaat om de derde plek

Wat wel spannend wordt, is wie de nummer drie wordt. Want dat wordt de partij (of partijen) waarmee Merkel gaat regeren. Een ding is zeker: de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD) wordt het niet. Alle partijen hebben een coalitie met deze partij uitgesloten. Ook heeft Merkel gezegd niet met de die Linke te gaan regeren.

FDP-leider Christian Lindner. Foto: ANP
FDP-leider Christian Lindner. Foto: ANP

Maar wat dan wel? Wat overblijft is een potentiële coalitie met de liberale FDP, maar waarschijnlijk is er dan ook een derde partij nodig. Dat zou dan de Grünen worden, maar een coalitie van drie partijen is iets dat zelden voorkomt in Duitsland. Het gaat dus allemaal afhangen van hoe groot de FDP en de Grünen worden bij de komende verkiezingen. Of SPD-leider Schulz moet opeens een gigantische inhaalslag gaan maken, maar dan mag hij nu wel echt op gaan schieten.

Meer weten?

Oké, toegegeven: het is niet bepaald House of Cards qua politieke intrige en spanning. Maar de Duitse verkiezing is wel een hele belangrijke! Wil je meer weten? Via de onderstaande links kun je je nog verder verdiepen:

Bron: 
NOS
Bron: 
de Volkskrant
Bron: 
de Volkskrant