Anoek Hofkens
Anoek Hofkens
Online redacteur

Meagan (19): “Ik heb liever een president die eerlijk zegt dat hij me niet moet"

Eva is in Amerika om het tweede deel van De Verenigde Staten van Eva te maken. Onze online redacteur Anoek Hofkens is mee en spreekt jonge Amerikanen over wat zij vinden van hun nieuwe president. Tweede stop: de binnenstad van Chicago, Illinois, de stad die berucht is vanwege het hoge aantal moorden per jaar.

Meagan Hubert-Bermudez. Foto: Anoek Hofkens
Meagan Hubert-Bermudez. Foto: Anoek Hofkens

Meagan Hubert-Bermudez (19) gaat naar Chatham Academy, een high school voor leerlingen die overal vanaf zijn getrapt. Deze 'second chance school' geeft deze jongeren een laatste kans geeft om hun diploma te halen.

“Ik ben waarschijnlijk de enige op deze school die op Trump heeft gestemd. Ik wilde op iemand stemmen die mensen helpt. Mijn klasgenoten zeggen dat hij ons gaat ruïneren, maar dat geloof ik niet. Zij willen gewoon iemand die het sociale zekerheidsstelsel in stand houdt zodat ze geld blijven krijgen van de overheid, zoals kinderbijslag. Ik sta daar niet achter. Je moet een baan zoeken en voor jezelf kunnen zorgen. Door deze overheidssteun blijven heel veel mensen in een slechte positie zitten."

"Mijn moeder kreeg bijvoorbeeld vijf kinderen. Toen ze overleed, trouwde haar beste vriendin met mijn vader – messed up, maar waar – en zij kreeg nog eens acht kinderen. En allemaal omdat ze geld nodig hadden. Ik heb lange tijd mee moeten helpen om voor mijn broertjes en zusjes te zorgen. Ik wil een beter leven voor mezelf. En daarbij heb ik ook liever een president die me recht in mijn gezicht zegt dat hij me niet moet, dan één die zegt dat ze van me houdt en vervolgens een mes in mijn rug steekt.”

“Ik wil mijn hand niet hoeven op te houden, ik wil een beter leven voor mezelf. Op een gewone dag ga ik ’s ochtends eerst naar school, ’s middags naar college om alvast lessen te volgen ter voorbereiding op mijn studie verpleegkunde en werk ik vervolgens van zeven tot twaalf uur ‘s avonds in een restaurant om geld te verdienen. Ik heb met mijn eigen ogen gezien hoe het is om geen baan of toekomstperspectief te hebben. Mijn ouders waren geen goed voorbeeld voor me. Ik ga het anders doen.”

“Daarom werk ik nu zo hard. En daarom ben ik ook hier, op deze school. Waar ze me motiveren om vragen te stellen, mijn huiswerk te doen en waar ze zich realiseren dat er meer is dan alleen school. Ze weten dat het moeilijk is voor ons om een goed leven voor onszelf op te bouwen. Want als je uit deze buurt komt, is niks vanzelfsprekend.”