Foto van Eva Jinek

Kom er daadwerkelijk oorlog tussen Noord-Korea en Amerika?

De bedreigingen gaan over en weer tussen de Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-Un. Trump heeft de verbale oorlog verklaard aan Noord-Korea met zijn woorden: "fire and fury". Kim Jong-Un dreigt met raketten op het Amerikaanse eiland Guam. De hele wereld huivert. 

Beeld van de video

We bespreken de bedreigingen met Noord-Korea-kenner Casper van der Veen en Amerikaankenner Tom Kleijn.

Het mag wel wat diplomatieker

Het is het bekende werk. Deze taal van Trump met vele hyperbolen past dan ook goed in zijn eigen repertoire. Maar het is volgens Tom wel degelijk meer gepast om je als ‘baas van de vrije wereld’ in diplomatentaal uit te drukken. “Elke diplomaat dacht toen men deze oorlogsretoriek hoorde, ‘wat krijgen we nou, wat bedoelt Trump daarmee en hoe ver wil hij gaan?’”

Tom denkt echter niet dat Trump wat hij zegt ook daadwerkelijk gaat uitvoeren. “Maar het gevaar zit erin dat hij wél de man is die het wel zou kúnnen uitvoeren.”

De militaire adviseurs vanTrump
De militaire adviseurs vanTrump

Een paar vertrouwelingen

Normaal gesproken is Trump wars van advies. Maar inzake buitenlandse betrekkingen en defensie heeft hij  verstandige adviseurs, naar wie hij wél naar luistert. Het lijkt erop dat Trump veel overlaat aan zijn defensieminister James Mattis (oud-generaal), veiligheidsadviseur Herbert McMaster (tevens oud-generaal) en minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson.

Het gebaande pad volgen

Bovendien wordt Trump tegenwoordig gesteund door stafchef John Kelly, ook een oud-generaal. Die hebben gezegd, we moeten wel de diplomatie weg volgen. De minister van defensie (rechts op het plaatje) Mattis deed de uitspraak dat als de president iets wil, hij zorgt dat het ook kan. Maar ‘we hebben de VN, we hebben diplomatieke kanalen, dat is waar we op insteken.’

Kim Jong-Un is er blij mee

Zoals het land betaamt kwam Noord-Korea met een heftige tegenreactie, in krachttaal uitgesproken. Om deze boodschap over te brengen werd volgens Casper speciaal een man van stal gehaald die nieuwsberichten voordraagt wanneer het specifiek over militaire zaken gaat.

De uitspraken van Trump zijn volgens Casper echt een geschenk voor Kim Jong-Un. Ze kunnen nu eindelijk helemaal los gaan. “In een situatie van spanningen en dreigingen voelt het land zich namelijk meestal het meest op hun gemak. 

Legitimering voor het kernwapenprogramma

Normaal gesproken doet het Westen als eerste een stap terug. Dat is nu niet het geval. Door Trumps dreigementen geeft hij Noord-Korea feitelijk een legitimering voor hun kernwapenprogramma’s en kunnen ze nu met een gerust hart doorgaan met het ontwikkelen van zijn raketten. Zijn eigen bevolking begrijpt nu namelijk volkomen waarom dat nodig is. Ze worden immers bedreigd door Amerika. 

Het testen gaat door 

Trump heeft in het begin van zijn presidentschap getweet dat Noord-Korea nooit een intercontinentale ballistische raket zal ontwikkelen die de VS zou kunnen bereiken. Dat is nu wel degelijk gelukt. Ze hebben er inmiddels twee getest. Volgens Casper kunnen ze zo’n raket ook uitrusten met een kernkop, wat de strategische positie van Noord-Korea enorm heeft versterkt. 

Geheimzinnig

Het is een gek land, we weten weinig van Noord-Korea. Dat komt onder andere omdat de vorige leider Kim Jong-il als uitgangspunt had, dat het land zich moest hullen in een dichte mist, waardoor mensen niet weten wat er zich in Noord-Korea voltrekt. Casper: "Dan heb ik het ook over dingen als strafkampen, mensenrechtenschendingen en armoede. Ze brengen een ideaalbeeld naar buiten hoe zij zichzelf graag zien. Een sterk, communistisch paradijs."

Toch komt er steeds meer naar buiten

Veel media baseren hun informatie op wat het staatspersbureau zegt. Ook werken sommige landen met anonieme bronnen in het land zelf. Er wordt de laatste jaren steeds meer gesproken met mensen die het land ontvlucht zijn, van hun hand zijn ook veel boeken verschenen.

Drie soorten Noord-Korea

Een ontvluchte schrijver Jang Jin-sung zegt dat er in feite drie versies van Noord-Korea zijn:“Je hebt het Noord-Korea waar het hemel op aarde is, waar Kim Jong-Un de machtige leider is, dat is het Noord-Korea van het staatspersbureau. Dan heb je het Noord-Korea waar geen voedsel en geen stromend water is voor het gros van de bevolking, waar altijd de dreiging van het strafkamp is. Dat is het Noord Korea voor de burgers.

Onze informatie klopt vaak niet 

Maar het Noord-Korea zoals hij in de westerse media zag, met allerlei vreemde toestanden, spektakels over het kapsel van de grote leider, roddels over zijn liefdesleven, hij zou zijn ex hebben geëxecuteerd vanwege een sextape. Daar had hij al die tijd die hij in Noord-Korea woonde nog nooit van gehoord.”

Kortom ons beeld is behoorlijk vertekend. En regelmatig treedt er ook nog eens verwarring op wanneer berichten verkeerd vertaalt worden. Zoals laatst met een verhaal over het verblijf van een eenhoorn die gevonden zou zijn op het schiereiland. 

Verwarring alom 

Verwarring creëren daar weet Trump ook alles van, niet alleen naar buiten toe, maar ook in zijn eigen kringen. Toen zijn VN ambassadeur Nikkie Haley aanzat bij het Fox and friends, werd zij behoorlijk in verlegenheid gebracht vanwege een retweet van Trump, die gebaseerd was op een lek met geheime strategische informatie. 

We hopen dat  de confrontaties tussen Trump en Kim Jong-Un met een sisser aflopen.