Eva en John. Foto: Screenshot 'De Verenigde Staten van Eva'
Foto van Eva Jinek

Kijk de tweede aflevering van ‘De Verenigde Staten van Eva’ terug

Tijdens de verkiezingen beloofde president Trump om een grote muur te bouwen om  illegale immigranten tegen te houden. En dan vooral de ‘bad hombres’ uit Mexico. Eva bezoekt melkveehouder John Rosenow in Wisconsin. Hij zegt dat immigranten juist hard nodig zijn.

Eva en John. Foto: Screenshot 'De Verenigde Staten van Eva'
Eva en John. Foto: Screenshot 'De Verenigde Staten van Eva'

Eva gaat op bezoek bij John op zijn melkveebedrijf in Wisconsin. Daar spreekt Eva met John over president Trump. John is het niet eens met de verkiezingsbelofte van Trump om een grote muur te bouwen op de grens met Mexico en de immigratie op die manier drastisch in te perken. Want zijn boerderij draait door zijn Mexicaanse werknemers.

Immigranten zijn nodig

De muur staat er nog niet, maar toch zijn veel immigranten onzeker over hun toekomst in de V.S. En dat is oneerlijk, vindt John. Immigranten doen juist het werk wat de lokale bevolking niet wil doen. Hun bijdrage is maar wat nodig. . Hij legt uit dat veel lokale Amerikanen liever voor minimumloon bij een fastfoodrestaurant gaan werken, dan dat ze twee dollar meer per uur verdienen bij hem op de boerderij.

Niemand wordt ontslagen

Eva gaat op bezoek bij Roberto, hij is één van de Mexicaanse immigranten die voor John werkt. Hij woont al 19 jaar in Amerika en probeert zo vaak als hij kan op bezoek te gaan bij zijn gezin in Mexico. John doet er alles aan om een goede baas te zijn voor al zijn werknemers. Hij neemt zijn verantwoordelijkheid zo serieus dat hij er zelfs voor kiest om nooit iemand te ontslaan. “Gaat er iets niet goed in de samenwerking, dan beginnen we gewoon opnieuw,” aldus John.

Beeld van de video

Kijk elke donderdag om 22:20 uur op NPO 1 naar een nieuwe aflevering van ‘De Verenigde Staten van Eva’!