Hand van vrouw in ziekenhuisbed
Foto van Eva Jinek

Jaren in coma, en plots bevallen. Dit verhaal luidt de noodklok voor seksueel geweld

In Arizona is een vrouw bevallen van een gezond kind terwijl ze al meer dan 10 jaar in coma ligt. Er wordt voorzichtig gesproken over misbruik of aanranding, maar volgens Vox is dat véél te mild.

Hand van vrouw in ziekenhuisbed
Ondanks dat de vrouw intensief werd verzorgd, had niemand in de gaten dat ze zwanger was.Getty

De vrouw ligt in coma sinds ze veertien jaar geleden bijna verdronk. Sindsdien verblijft ze in Hacienda Healthcare, een privékliniek in Phoenix, Arizona. In deze zorginstelling worden chronisch zieke en gehandicapte mensen verzorgd. Dat geldt ook voor deze vrouw, wier naam en leeftijd onbekend zijn. Sinds haar ongeluk had ze permanente zorg nodig.

Omdat er elke dag intensief voor haar gezorgd moet worden, is het extra opvallend dat niemand van de medische staf wist dat de vrouw überhaupt in verwachting was. Toen ze haar op 29 december hoorden kreunen, kwamen ze er pas achter dat ze in verwachting was. Niet veel later beviel de vrouw van een gezonde jongen.

Geen sprake van consent

Inmiddels is de politie van Phoenix een onderzoek gestart naar ‘mogelijke seksuele aanranding’, iets wat veel mensen onbegrijpelijk vinden. Online reageren mensen dat de zaak direct als verkrachtingszaak zou moeten worden behandeld, gezien de vrouw in haar fysieke staat nooit toestemming heeft kunnen geven. Bovendien zijn mensen verbijsterd over het feit dat er niemand in de instelling op de hoogte was van de zwangerschap.

Vrouw in ziekenhuisbed
De zorginstelling laat mannelijke verzorgers niet meer alleen bij vrouwelijke patiënten.Getty

De zorginstelling is geschokt door de situatie en zegt  nog nooit eerder zoiets te hebben meegemaakt. Er zijn ook meteen strengere regels ingevoerd om soortgelijke incidenten in de toekomst te voorkomen. De mannelijke werknemers mogen vrouwelijke patiënten niet meer behandelen zonder dat er ook iemand anders aanwezig is.

Deze mensen zijn extra kwetsbaar

Volgens Vox laat de zaak een belangrijke taak zien: de bescherming van fysiek en mentaal kwetsbare mensen. Want juist de mensen die afhankelijk zijn van fulltime zorg, kunnen als makkelijke prooi worden gezien. Het zijn ook de mensen die na seksueel geweld niet altijd in staat zijn om daar aangifte van te doen.

Denk maar eens aan de vrouw in Arizona: ze kon nooit consent geven, waardoor elke seksuele daad grensoverschrijdend wordt. Bovendien kan ze zelf geen aangifte doen van het misbruik.

Makkelijke prooi

Het ontbreekt nog aan gedegen onderzoek naar seksueel misbruik in dit soort zorginstellingen. Maar experts zijn het er over eens dat de risico’s op dit soort plekken groot zijn. Regan Smith is ombudsman voor een ouderenorganisatie en zegt: “Mensen die compleet afhankelijk zijn van de zorg van anderen zijn een makkelijk doelwit. Bovendien willen veel mensen niet geloven dat dit soort vreselijke dingen echt gebeuren.” Dat heeft er onder andere mee te maken dat deze mensen door hun toestand vaak als ‘aseksueel’ worden gezien.

Kristen Houser, woordvoerder van een Amerikaanse organisatie die zich inzet tegen seksueel geweld, beaamt dit. In sommige gevallen gaan daders bewust op zoek naar dit soort groepen. Houser: “Opportunistische daders komen vaak voor en we zien deze belagers op allerlei plekken waar kwetsbare mensen zich bevinden.”

Ziekenhuisbed
Niet alle slachtoffers van seksueel geweld kunnen zelf hun verhaal doen.Getty

Volgens Smith is het geval van de comateuze vrouw een extreem en zeldzaam voorbeeld, maar gebeurt het wel degelijk vaker. In de afgelopen tien jaar zijn er meerdere vrouwen geweest die, terwijl ze in coma waren, verkracht werden en als gevolg hiervan zelfs zwanger raakten.

Een belangrijk geluid voor #MeToo

Volgens Houser is het daarom belangrijk dat de VS wordt wakker geschud door dit soort incidenten. “Ons land leeft in ontkenning als het gaat om seksueel geweld”, zegt ze tegen Vox. Sinds #MeToo hebben enorm veel mensen hun ervaringen gedeeld. De beweging heeft daarmee absoluut voor verandering gezorgd, maar we moeten niet vergeten dat niet alle slachtoffers van seksueel geweld die zelf hun verhaal niet kúnnen doen, of niet worden geloofd.

Een bizar verhaal dat volgens ons een belangrijk geluid laat horen in het tijdperk na #MeToo. Ben je benieuwd naar het artikel van Vox? Lees het dan via de link hieronder.

Bron: 
Vox