Foto van Eva Jinek

In dit dorp maken de vrouwen de dienst uit tijdens carnaval (en dat is een groot succes)

Aan tradities moet je niet morrelen? Nou, daar hebben deze carnavalsvierders geen boodschap aan. In Riel (sorry, Kaaiengat) hebben de vrouwen carnaval overgenomen, inclusief een lesbische Boerenbruiloft.

Foto: Facebook R.C.S. Kaaien

Nog steeds een mannenbolwerk

Het is weer die tijd van het jaar: carnaval! Voor half Nederland hét moment om weer terug te keren naar het ouderlijk dorp, de gekste pakken aan te trekken en in polonaise door de straten te lallen. Keileuk allemaal! Maar zelfs dít vrolijke feest zit soms vast in oude tradities.  

Carnaval is op veel plaatsen namelijk nog steeds écht een mannenbolwerk. Zo bleek in een rondgang door Omroep Brabant bij verschillende carnavalsverenigingen in november vorig jaar, dat op veel plekken een Prinses carnaval nog heel gevoelig ligt. “Het is traditie dat de Prins een man is. Het gaat al heel lang zo. Dat verander je niet zomaar”

Foto: Facebook R.C.S. de Kaaien

Op het traditie gedeelte hebben we natuurlijk niet veel af te dingen. Maar het statement ‘dat verander je niet zomaar’, nou daar kunnen we nog wel wat over zeggen. Want in het Brabantse Riel (excuses: Kaaiengat in deze tijd van het jaar) doen ze het helemaal anders! Hier zijn sinds twee jaar de rollen omgedraaid en maken de vrouwen de dienst uit tijdens carnaval. En dat is een doorslaand succes!

De mannen kregen het niet rond

Hoe hebben deze vrouwen dit klaargespeeld? In 2016 begon het carnavalsseizoen problematisch in Riel. Er was geen Prins carnaval en er konden niet genoeg mannen gevonden worden voor de Raad van Elf (een soort activiteitencomité). Oftewel, het carnaval in Kaaiengat stond op losse schroeven. Paniek!

Ik vind het geweldig wat die dames hebben gedaan!

Carnavalsvierder in Riel

Maar dat lieten de Rielse vrouwen niet gebeuren. Ze besloten de boel helemaal over te nemen. Onder leiding van Prinses Desireé en haar volledig vrouwelijke Raad van Elf werd het uiteindelijk toch nog een knalfeest. ”We kregen het met de mannen niet rond," zei de Prinses destijds tegen Omroep Brabant. "Toen hebben we ons als vrouwen verenigd, want we willen het Kaaiengat wel op de kaart laten staan." Het dorp reageerde enthousiast. ‘Ik vind het geweldig wat die dames hebben gedaan! Anders had ‘t Kaaiengat maar een beetje op zijn kont gezeten.’ Aldus een enthousiaste (mannelijke) carnavalsvierder.

Dat smaakte naar meer!

In Riel willen ze ondertussen niet meer anders. Dit jaar deden ze er zelfs nog een schepje bovenop met een lesbische Boerenbruiloft! Voor degene die van boven de rivieren komen een korte uitleg: De boerenbruiloft is een oude carnavalstraditie, waarbij twee personen tijdens een nepbruiloft in de ‘onecht’ worden verbonden. Dit alles natuurlijk vergezeld met de nodige liters bier en humor.  

Foto: Facebook R.C.S. de Kaaien

Traditiegetrouw vindt de Boerenbruiloft plaats tussen een man en een vrouw. Maar de vrouwen in Riel houden zich natuurlijk niet aan dit soort ouderwetse conventies. Dus werden de lesbische Daantje en biseksuele Lientje afgelopen zaterdag in de ‘onecht’ verbonden door de Prinses carnaval Desireé.

We willen duidelijk maken dat het goed is om te laten zien wie je bent

Prinses carnaval Desireé

Dit spektakel moet overigens niet als een statement gezien worden, maar vooral als een ludieke invulling van een oude traditie, zeggen de bruiden tegen het Brabants Dagblad. ”We zetten ons niet af tegen de gevestigde orde. Wel willen we duidelijk maken dat het goed is om te laten zien wie je bent. Man-man, vrouw-vrouw of man-vrouw het maakt niet uit. Mensen moeten meer open minded zijn.”

Een voorbeeld voor andere steden

Dat een mannelijke Prins carnaval een traditie is die je niet zomaar kan veranderen, hebben deze vrouwen naar het rijk der fabelen verwezen. En een lesbische Boerenbruiloft? Ook geen probleem dus! Wij zijn in ieder geval helemaal enthousiast en hopen dat volgend jaar meer dorpen en steden een voorbeeld zullen nemen aan Riel, oh sorry… Kaaiengat!