Foto: Pixabay
Foto van Eva Jinek

In 2050 kunnen robots een New York Times-bestseller schrijven

Computers halen ons in rap tempo in, ook op creatief gebied. Niet alleen kunnen robots in de toekomst beter schaken, maar ook schilderen, componeren en schrijven. Dat schrijft de Volkskrant dit weekend.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Jaap van den Herik, hoogleraar informatica en recht aan de Universiteit Leiden, drukt ons met de neus op de feiten: creativiteit is niet een typisch menselijke eigenschap. Robots kunnen alles nadoen, dus dit ook. In dit artikel van de Volkskrant neemt Van den Herik schaken als voorbeeld. Vroeger kon niemand geloven dat een computer óóit een schaakgrootmeester zou kunnen verslaan, maar dat is wel gebeurd.

Intuïtie is te programmeren.

Van den Herik

Ook computers hebben intuïtie

Schaken is met uitstek een spel waarbij intuïtie een grote rol speelt, en is dat niet uniek aan de mens? Volgens de hoogleraar niet. “Intuïtie is te programmeren”, zegt Van den Herik. In 1997 won schaakcomputer Deep Blue een partij van schaakgrootmeester Garry Kasparov. Als een computer intuïtief kan handelen, waarom zou hij dan niet ook creatief kunnen zijn, vraagt Van den Herik zich af.

Een nieuwe Rembrandt? Foto: ANP
Een nieuwe Rembrandt? Foto: ANP

Rembrandt leeft weer!

Volgens Van den Herik kunnen machines perfecte Van Goghs namaken, die door een kenner niet te onderscheiden zijn van zijn echte werk. Vorig jaar heeft een computer “Rembrandt tot leven gewekt”. Ja, je leest het goed. De computer heeft een doek gemaakt dat zó door de grootmeester zelf had kunnen zijn gemaakt: dezelfde lichtval en kwastgebruik.

In 2027 componeert een robot een top 40-liedje.

In 2026 schrijft een computer je essays

Ook andere wetenschappers zijn optimistisch over de mogelijkheden van artificial intelligence (AI). Zij verwachten dat in 2026 computers Middelbare school-essays kunnen schrijven, in 2027 een top 40-liedje componeren, en in 2050 een door een computer geschreven roman op de bestsellerlijst van The New York Times zal staan. Beter nog, in 2060 verwachten AI-experts dat de machine in alle domeinen beter is dan de mens!

Heet onder de voeten

Wij krijgen het als journalisten toch wel heet onder de voeten door bovenstaande voorspellingen. Gelukkig zijn er ook tegengeluiden. Arnold Smeulders, hoogleraar AI aan de Universiteit van Amsterdam, vindt bijvoorbeeld dat robots alleen maar creatief werk kunnen namaken. Hoe dat precies zit, kun je lezen in het artikel van de Volkskrant.

Bron: 
de Volkskrant