Hoog tijd dat robots ook belasting gaan betalen, vindt Bill Gates

Als robots je werk overnemen, waarom betalen ze dan geen belastingen?

Bill Gates. Foto: screenshot Quartz
Bill Gates. Foto: screenshot Quartz

Hoewel belasting betalen niemands favoriete bezigheid is, moeten we er toch allemaal aan geloven. Hoog tijd dat robots ook hun steentje bijdragen, vindt Bill Gates. Hij legt in dit filmpje van Quartz uit waarom.

Wall-E krijgt geen blauwe envelop

Oké, even voor de duidelijkheid: de robot gaat niet zélf belasting betalen. Maar de bedrijven die gebruik maken van robots om te produceren, zouden wel een bijdrage moeten leveren. Althans, dat vindt ‘s werelds rijkste man en zelfbenoemde ‘techno-optimist’ Bill Gates.

En dat vindt hij hierom:

Het is nu eenmaal een feit dat steeds meer werk wordt geautomatiseerd. En we hebben legitieme redenen om ons daar zorgen om te maken. Want wat nou als mijn baan straks overbodig is omdat een machine het beter en sneller kan doen? Toch benadrukt de Microsoft-oprichter dat deze ontwikkeling ook heel positief uit kan pakken. Want het betekent dat er meer mankracht vrijkomt voor beroepen waar menselijkheid en contact centraal staat. Zoals de (ouderen)zorg of het onderwijs.

Bill Gates. Foto: ANP
Bill Gates. Foto: ANP

“We hebben nog steeds een ongelofelijk tekort aan personeel in beroepen zoals de zorg of het onderwijs. Juist daar hebben we mensen nodig en niet robots. Mensen hebben namelijk empathie, inlevingsvermogen en begrip voor anderen. Dit zijn unieke kwaliteiten in onze moderne samenleving,” vertelt Gates in het filmpje.  

Laat robots betalen voor het onderwijs!

En dat is exact de reden dat we volgens Gates deze ‘robotbelasting’ nodig hebben. Om het onderwijs en de zorg te betalen én om ervoor te zorgen dat mensen die geen baan meer hebben door automatisering straks aan het werk kunnen in een andere sector.

Meer weten?

Ja, het klinkt misschien bizar - robots die belasting betalen. Maar in een toekomst waar steeds meer werk overgenomen wordt door machines, is het belangrijk dat we blijven nadenken over dit soort zaken. Mocht je meer willen weten over deze robotbelasting, lees hieronder het hele verhaal van Bill Gates en hier lees waarom het volgens Bloomberg geen perfect plan is.

Bron: 
Quartz