Teun van de Keuken
Foto van Eva Jinek

Hoe vrijgevochten was de beroemde filmer Johan van der Keuken?

Tv-maker Teun van de Keuken, zoon van de beroemde filmer Johan van der Keuken, groeide op in een links, artistiek, intellectueel milieu. Hij schrijft erover in zijn boek ‘Goed Volk’ dat net verschenen is.

Still from video

Ruimdenkend en kosmopolitisch

Zijn ouders zagen zichzelf als ruimdenkend en kosmopolitisch. Maar in de praktijk hield dat in: “We accepteren elke progressieve mening, zo lang die dezelfde is als die van ons.”  Een soort meningenpolitie dus.  En hoe vrijgevochten waren ze eigenlijk? Ook al was het de tijd van het feminisme, moeder volgde vader in zijn visies en zorgde ervoor dat hij optimaal kon floreren als kunstenaar.

Teuntje werd door zijn ouders als ideologisch statement naar een volkse basisschool in de Jordaan gestuurd. Om in contact te komen met het gewone volk, zodat hij goed met hen zou kunnen omgaan. Maar tegelijkertijd keken zijn ouders ook neer op het gewone volk. Dus mocht hij wat hij op school leerde qua ‘minderwaardige’ smaak en meningen niet uitdragen in zijn eigen leven. Dit resulteerde in een identiteitscrisis voor kleine Teun.

Het kind was bijzaak

Zichzelf ontwikkelen als kunstenaars was de prioriteit in het gezin. Het kind was bijzaak. Zo nam Johan van der Keuken in de jaren tachtig  8-jarige Teun mee naar de heftige krakersrellen in Amsterdam. Terwijl Johan aan het filmen sloeg, zei hij: “Teun, ga daar maar bij die lantaarnpaal staat en wacht maar.” Angstig en met betraande ogen van de traangas bleef Teun daar staan, zoekend naar zijn vader die hij nergens meer kon ontwaren.

Je zou deze opvoeding als een vorm van verwaarlozing kunnen zien, maar zijn jeugd heeft hem gemaakt wie hij is. En hij is zeker niet slecht terechtgekomen. Wel is Teun benieuwd wat zijn moeder van ‘Goed Volk’ vindt. Ze heeft het boek namelijk wel opgestuurd gekregen maar nog niet gelezen. En hoe hij zijn opvoeding ervaren heeft, daar hebben ze nog nooit echt over gepraat.