Begin juli was deze bekende Chinese actrice opeens foetsie.
Foto van Eva Jinek

Hoe een beroemde Chinese actrice op bizarre wijze van de aardbodem verdween

Begin juli was de bekende Chinese actrice Fan Bingbing opeens foetsie. Gevalletje tijdelijke radiostilte of heeft het iets te maken met de Chinese overheid? De timing van haar verdwijning wijst op het laatste.

 

Begin juli was deze bekende Chinese actrice opeens foetsie.
Begin juli was deze bekende Chinese actrice opeens foetsie.

Het is een vreemd verhaal dat de internationale media nu al een tijdje bezig houdt. Begin juli verdween de Chinese Fan Bingbing van de één op de andere dag van de radar. Lange tijd werd in het donker getast over de verblijfplaats van de actrice, maar speculaties over haar verdwijning wijzen nu steeds meer één kant op: de Chinese overheid.

Misschien ken jij Fan Bingbing niet, maar ze is zeker geen onverdienstelijke actrice. Ze is andere bekend van de X-Men-film en volgens Forbes verdient ze meer dan actrices zoals Amy Adams and Charlize Theron. Hoewel het erop lijkt Fan Bingbing nog in leven is, zit er toch een luchtje aan dit verhaal. Want waar hangt de wereldberoemde actrice dan wél uit?

Een illuster rapport

Vooral de timing van haar verdwijning doen wat wenkbrauwen omhoog gaan. Een maand voor haar verdwijning werd namelijk het 'China Film and Television Star Social Responsibility'-rapport gepubliceerd. In dit rapport worden bekendheden beoordeeld op hoe maatschappelijk verantwoord ze zijn. De staatstelevisie is gek op dit rapport en pronkt wijd en breed met de resultaten.

Maar wat betekent dit rapport precies? Om duidelijk te maken hoe maatschappelijk verantwoord beroemdheden zijn, hebben onderzoekers hen beoordeeld aan de hand van drie criteria: professioneel werk, liefdadigheidsacties en persoonlijke integriteit. Voor ieder criteria konden de beroemdheden een X aantal punten verdienen. Tel al deze punten op en je komt uit op een getal tussen de 1 en 100. Haal je boven de 60 punten? Yes, geslaagd!

Matige resultaten

Maar Fan Bingbing wist niet te slagen. Sterker nog, ze scoorde geen enkel punt en dus was het eindresultaat een kille 0% -beoordeling. Nu moet hierbij wel vermeld worden dat maar 6 van de 100 onderzochte beroemdheden geslaagd zijn voor de test. Maar nul punten? Dat was wel heel uitzonderlijk. Als klap op de vuurpijl werd de actrice op hetzelfde moment óók nog eens beschuldigd van belastingontduiking.

Het doel van het rapport is om beroemdheden ervan bewust te maken hoeveel impact ze hebben vanwege hun zeer publieke en zichtbare positie. Volgens Zhang Hongzhong, de leider van het project, lijkt het erop dat veel celebrities het wereldwijde web louter gebruiken om te laten zien hoe ‘mooi’ ze zijn en hoe ‘perfect’ het leven van een beroemdheid is. Volgens Hongzhong maken ze veel te weinig gebruik van hun voorbeeldrol.

De verdwijning

Maar wat heeft dit rapport in vredesnaam te maken met de verdwijning van Fan Bingbing? Nou, er wordt gespeculeerd dat er een verband is tussen het 'China Film and Television Star Social Responsibility'-rapport en de plotselinge afwezigheid van de actrice. In juni, enkele dagen voordat Fan Bingbing van de radar verdween, publiceerde de propaganda-afdeling van de Chinese Communistische partij een bericht waarin stond dat de de filmindustrie zou worden gestraft voor de “verstoring van sociale waarden”, hun “obsessie met geld" en het “aanmoedigen van Chinese jongeren om blindelings beroemdheden te volgen".

Toeval dat nog geen maand later de wereldbekende Fan Bingbang verdween? Of zit er een andere (minder sinistere) reden achter? Het blijft speculeren, maar het houdt de gemoederen in ieder geval flink bezig. Hieronder lees je meer over deze bizarre verdwijning.  

Bron: 
BBC
Bron: 
The Lily