Foto van Eva Jinek

Hillary’s antwoord op ‘fake news’ lijkt verdacht veel op een nieuwe filterbubbel

De fact-checking website Verrit belooft een einde te maken aan ‘fake news’. Hillary Clinton is fan! Klinkt goed, toch? Maar als je iets beter kijkt, zie je dat er meer achter zit.

Foto: ANP
Foto: ANP

Via een tweet moedigde Hillary Clinton haar volgers aan om Verrit te gaan volgen: “Een media platform voor de 65,8 miljoen.” Hiermee doelt Clinton op de 65,8 miljoen mensen die tijdens de verkiezingen op haar hebben gestemd. Het bericht zorgde voor heel wat verwarring. In The Washington Post ontrafelt Abby Ohlheiser het mysterie rondom de website. Want wat is Verrit? En waarom is Clinton fan?

Wat is het?

Verrit is een website die stelt het antwoord te zijn op al het (politieke) nepnieuws dat wordt verspreid via social media. De naam, ‘Verrit’, verwijst naar de soort informatie die op de website wordt aangeboden: hapklare ‘feiten’ en quotes die volgens de makers allemaal ‘verified’ en dus waar zijn.

Verrit heeft als doel om de bron van betrouwbare politieke informatie te worden van de “65,8 miljoen mensen die niet in de leugens en negativiteit geloofden en een verstandige vaderlandslievende keus maakten tijdens de verkiezingen,” zo staat geschreven op de website. Deze ‘feiten’ zouden mensen helpen om tijdens politieke discussies te weten wat nu precies waar is en wat niet.

Bron: Verrit
Bron: Verrit

Hillary’s eigen filterbubbel

De vraag is in hoeverre een media platform dat speciaal voor 65,8 miljoen mensen die op Clinton hebben gestemd als betrouwbaar kan worden bestempeld. In plaats van een antwoord te geven op fake news, lijkt Clinton een hele nieuwe filterbubbel te creëren speciaal voor de mensen die haar leuk vinden.

De website is in het leven geroepen door Peter Daou die in 2008 fungeerde als adviseur voor Clinton in haar eerste presidentiële campagne. Geheel onafhankelijk lijkt de website dus niet te zijn.

Waar het mis gaat

Natuurlijk is Clinton fan. Maar verder is er veel kritiek op de website. Veel mensen begrijpen het nut er niet van. Of snappen überhaupt niet wat voor site het is.

Verrit biedt gebruikers de mogelijkheid om quotes of feiten als plaatje of link te downloaden om die vervolgens te posten in een politieke discussie op social media. Je kunt je echter afvragen of dit effectief is als niemand precies weet wat Verrit is. Daarnaast gebruikt de site authenticatie codes om te bewijzen dat de feiten gecheckt zijn. Volgens critici zullen deze codes in de praktijk echter niet snel gecontroleerd worden. Gebruikers moeten er dus maar op vertrouwen dat de informatie klopt.

Journalist Alex Nichols zegt in een gesprek met The Outline dat Verrit, ondanks de publiciteit die de site kreeg via Hillary, het einde van het jaar niet zal halen. Benieuwd naar het hele artikel van The Washington Post? Lees het hieronder:

Bron: 
The Washington Post