Foto: Getty
Foto van Eva Jinek

Hillary Clintons advies voor haar achttienjarige zelf is waardevol voor iedereen

Hillary Clinton schrijft voor het Amerikaanse Teen Vogue een brief aan haar achttienjarige zelf. Het resultaat staat boordevol adviezen en nuttige tips voor iedereen. En dat is zeker de moeite waard om even te lezen!

Foto: Getty
Foto: Getty

Hillary Rodham Clinton is deze maand gastredacteur voor het Amerikaanse tijdschrift Teen Vogue. Speciaal voor het blad schreef ze daarom een brief aan haar jongere zelf. De brief staat boordevol goede adviezen die Clinton zelf graag had willen krijgen toen ze net ging studeren op Wellesley College. Wij hebben er een paar tips voor je uitgepikt!

Dapper zijn en doorzetten

“Lieve Hillary,” begint de brief. “Toen je net aankwam op Wellesley was je behoorlijk onder de indruk van de mensen om je heen. Zo erg zelfs, dat je je ouders opbelde met de boodschap dat je toch maar beter weer naar huis kon komen,” vervolgt Clinton. Haar moeder moest hier echter niets van weten en overtuigde Clinton ervan om door te zetten. En ze is maar wat blij dat ze daar naar heeft geluisterd: “Dit bleek de beste beslissing uit je leven.”

Niet twijfelen

Vervolgens legt Clinton aan haar jongere zelf uit dat al haar studiegenoten net zo onzeker waren tijdens de eerste weken op de universiteit. En daar zit een belangrijke les: “Neem risico’s en wees niet bang om gewoon dingen te proberen,” aldus Clinton. “Je hebt er altijd meer aan om zelfverzekerd en onbevooroordeeld te zijn dan onzeker en twijfelend.”

Je hoeft niet de slimste te zijn

Clinton benadrukt dat je op de universiteit, maar ook in de rest van je leven, mensen tegenkomt die slimmer of beter zijn dan jij. “Maar één van de meest waardevolle dingen in het leven is om intelligente en inspirerende mensen te leren kennen. Mensen die een boodschap hebben en waar je iets van kunt leren.”

Foto: Getty
Foto: Getty

Neem risico’s

Clinton waarschuwt haar tienerzelf om vooral af en toe een risico te nemen, ook al voelt ze zich stiekem vaak beter bij een nauwkeurig uitgedacht plan. “Toch zul je vaak een sprong in het diepe nemen, en die pakken niet allemaal even succesvol uit. Maar je leert er altijd wat van,” schrijft ze . “Dus, wanneer Obama vraagt om voor zijn regering te gaan werken, luister dan naar hem. Want het dienen van je land zal de beste baan zijn die je ooit gaat krijgen.”

Met beide voeten op de grond blijven

Naast carrière-advies heeft Clinton ook nog een paar levenslessen. Klein en groot. Clinton: “Schrijf altijd bedankbriefjes en een avond goed slapen doet wonderen (geloof me, ik spreek uit ervaring).”

Foto: Getty
Foto: Getty

Het is ook belangrijk om je vrienden en familie te koesteren volgens Clinton: “Op de momenten dat je het even niet meer ziet zitten, zijn het je vrienden die je er doorheen slepen. Zij zullen je weer oppeppen maar tegelijkertijd met beide voeten op de grond houden. En bovenal zullen je vrienden ervoor zorgen dat je van jezelf blijft houden precies zoals je bent: menselijk, niet perfect, een work in progress, maar ook iemand die haar altijd haar best blijft doen.”

Fouten maken is menselijk

Besef je ook dat iedereen met tegenslagen te maken gaat krijgen in zijn of haar leven. En er zullen altijd mensen zijn met commentaar: “Die kritiek is niet persoonlijk, maar moet je wel serieus nemen.”

Clinton sluit haar brief een belangrijke boodschap die ze leerde van een student wiens ouders Syrische immigranten zijn. Deze student gaf ooit een toespraak op Wellesley College over de schoonheid van imperfectie: “Het zijn de menselijke gebreken die authenticiteit en karakter tonen. Dus sta het jezelf toe om fouten te maken.” En dit is volgens Clinton het beste advies wat je iemand kunt geven.

Waardevol advies, zo dunkt ons! Benieuwd naar de hele brief van Clinton? Lees hem hieronder.

Bron: 
Teen Vogue