Foto: ANP
Foto van Eva Jinek

Hillary Clinton: “Dat ik de verkiezingen verloor is mijn eigen fout”

Hoe is het om bijna de machtigste vrouw van de wereld te zijn en dan toch te verliezen? Hillary Clinton vertelt in haar nieuwe boek voor het eerst openlijk over haar eigen fouten.

Foto: ANP
Foto: ANP

Niemand houdt van verliezen. Of het nou een weddenschap is of - we noemen maar wat - de WK kwalificatiewedstrijd van Nederland tegen Frankrijk. Maar wat nou als je op een haar na de race om het belangrijkste ambt ter wereld verliest? Van Donald Trump nota bene. Dat overkwam - zoals we allemaal weten - Hillary Clinton.

Wat er gebeurd is

Nu heeft ze een boek geschreven over haar historische nederlaag. Haar mémoire, getiteld ‘What Happened’, verschijnt volgende week, maar CNN heeft nu al een kopie van het boek in handen en maakte vandaag de hoogtepunten eruit bekend. Die geven een unieke inkijk op de meest verrassende en meeslepende presidentsverkiezingen van de moderne geschiedenis. En wij waren natuurlijk vreselijk nieuwsgierig!

Bill en Hillary Clinton met hun dochter Chelsea in 1992 Foto: ANP
Bill en Hillary Clinton met hun dochter Chelsea in 1992 Foto: ANP

“Het was mijn schuld”

“Je kan de data de schuld geven, zeggen dat de boodschap van de campagne niet duidelijk genoeg was, je kan de vinger wijzen naar van alles - maar ik was de kandidaat,” schrijft Clinton. “Het was mijn campagne en het waren mijn beslissingen.” Jawel, het lijkt er zowaar op dat Clinton verantwoordelijkheid neemt voor haar verlies.

Een realityshow

Allereerst geeft de voormalige minister van Buitenlandse Zaken toe dat ze een grote inschattingsfout heeft gemaakt. Ze had niet goed door wat er leefde onder het Amerikaanse volk en ze had Donald Trump compleet onderschat. Ze schrijft: “Ik voerde een traditionele presidentscampagne, met goed en doordacht beleid. Donald Trump was met iets compleet anders bezig. Hij speelde de hoofdrol in een realityshow waarin hij constant inspeelde op de woede en de wrok van het Amerikaanse volk.”

Foto: ANP
Foto: ANP

Waarom zoveel haat?

Ook vraagt Clinton zich hardop af hoe het komt dat zoveel kiezers écht een hekel aan haar hadden. “Waarom ben ik zo’n bliksemafleider voor haat? Dat vraag ik me echt af, want eerlijk: ik zou het niet weten” schrijft Clinton. Waarop ze concludeert: “Ik denk dat het deels komt doordat ik een vrouw ben.”

“Bernie is geen Democraat”

Maar Clinton trekt niet alleen maar het boetekleed aan. Ze haalt ook keihard uit naar Bernie Sanders, haar tegenstander in de Democratische voorverkiezing, die volgens haar ‘blijvende schade’ heeft toegebracht aan haar campagne. “Hij deed niet mee met de verkiezingen om ervoor te zorgen dat er een Democratisch president in het Witte Huis terecht kwam. Hij deed mee om de Democratisch partij op te schudden,” vertelt ze. “Hij is geen Democraat. Dat is niet bedoeld als een sneer, dat is wat hij zelf gezegd heeft. Ik ben een trotse Democraat en ik zou willen dat Bernie dat ook was.”

Bernie Sanders en Hillary Clinton. Foto: ANP
Bernie Sanders en Hillary Clinton. Foto: ANP

Hoe Hillary de verkiezingsavond ervaarde

Ook beantwoordt ze de vraag die ons allemaal bezighoudt: hoe heeft zij de verkiezingsavond ervaren? Clinton vertelt hoe ze vol euforie na haar laatste dag campagnevoeren nog een onderonsje met Barack Obama had. “Hij gaf me een knuffel en fluisterde in mijn oor: ‘You’ve got this. Ik ben zo trots op je’.”

Het raarste telefoontje van haar leven

Zoals we allemaal weten, haalde Clinton de eindstreep toch niet. Vroeg in de ochtend van 9 november moest ze Donald Trump opbellen om hem te feliciteren met zijn overwinning. Ze noemt dit telefoontje ‘een van de raarste momenten uit haar leven’.

Het was alsof je je buurman opbelt om te zeggen dat je niet naar zijn barbecue komt

Hillary Clinton

“Ik feliciteerde Trump en vroeg of er iets was wat ik kon doen om de overdracht zo soepel mogelijk te laten verlopen,” schrijft Clinton. “Het was eigenlijk een heel beschaafd en vriendelijk telefoontje. Een beetje alsof je je buurman opbelt om te vertellen dat je helaas niet naar zijn barbecue komt. Het was gelukkig maar een kort telefoontje. Ik was lamgeslagen. Het was zo’n onwerkelijke avond.”

Meer lezen?

Zo open hoorde we Clinton zelden vertellen over haar eigen tekortkomingen. Toegegeven: dit boek is natuurlijk haar kant van het verhaal. Maar tot de biografie van Donald Trump uitkomt, zullen we het ermee moeten doen.

Wil je meer weten over wat ze te zeggen heeft? Bijvoorbeeld over het email-schandaal en haar relatie met Bill Clinton? Lees dan vooral verder op CNN via de onderstaande link.

Bron: 
CNN