Foto van Eva Jinek

Het zou zomaar kunnen dat Oprah Winfrey de strijd aangaat met Trump in 2020

Oprah Winfrey lijkt nu toch heftig te flirten met het idee om zich verkiesbaar te stellen voor het Amerikaanse presidentschap. En volgens de New York Post is ze de ideale kandidaat voor de Democraten.

Foto: Getty
Foto: Getty

Stop de persen! Want het zou zomaar eens kunnen dat Oprah Winfrey zich kandidaat gaat stellen voor de presidentsrace van 2020. Althans, dat wordt gesuggereerd door verschillende Amerikaanse media. Maar waar komt dit idee vandaan?

Volgens New York Post-journalist John Podhoretz komt dat door het populaire nieuwsprogramma 60 minutes, waar Oprah zich sinds kort bij het team heeft aangesloten. Hier sprak de talkshowhost met een panel van Amerikaanse stemmers uit Michigan over hun motivaties om bij de vorige verkiezingen op Clinton of op Trump te stemmen. Aan tafel zaten zowel Democraten als Republikeinen en dit leverde een mooi beeld op van de grote politieke verdeeldheid in de V.S.

De ideale kandidaat

Volgens John Podhoretz was de kwaliteit van het interview niet eens te danken aan de antwoorden van het panel, maar juist aan de kwaliteiten van Oprah Winfrey. Zoals het publiek van haar gewend is, wist zij steeds de juiste en kritische vragen te stellen. En dat allemaal zonder onrespectvol te zijn.

Goed kunnen luisteren, verdeeldheid tegengaan én kritisch zijn. Dat klinkt verdacht veel als kwaliteiten die niet zouden misstaan bij een president. Nou dat vond John Podhoretz dus ook. Volgens hem zou Oprah best wel eens de ideale kandidaat kunnen zijn voor de Democratische Partij. En dat heeft volgens de journalist met vier dingen te maken:

1. Een nieuwe wind in Washington

De komst (en vooral de winst) van Trump hebben het politieke landschap van de Verenigde Staten even goed opgeschud en misschien wel blijvend hervormd. In 2015 dacht niemand dat een ‘politieke outsider’ zoals Trump ooit president van de V.S. (en ‘leader of the free world’) zou kunnen worden. Maar zijn winst laat zien dat politieke ervaring helemaal niet nodig is. Het Amerikaanse volk wil zich aangesproken voelen door een presidentskandidaat. Dat lukt de politieke elite - zoals de Clintons en de Bush familie - niet meer. Maar Oprah misschien wel.

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

2. Beroemd en berucht

We need to beat Trump at his own game! Volgens Podhoretz kan Trump onmogelijk verslagen worden door een onbekende politicus. Zoals een gouverneur die veel hele goede ideeën heeft over de gezondheidszorg, of een senator die het goed doet bij de jongere Amerikaanse bevolking. Hij stelt dat er een beroemdheid dat er een beroemdheid nodig is om een beroemdheid te verslaan. En dan wel iemand die minstens even beroemd is als The Donald én die zich niet laat intimideren door hem. Horen wij hier Oprah's naam?

3. Het spiegelbeeld van Trump

Oprah is in sommige opzichten het spiegelbeeld van Trump. Ze is net als Trump erg beroemd in Amerika en daarbuiten. Daarnaast  is Oprah ook heel erg rijk. Maar er zijn natuurlijk ook een aantal grote verschillen. Oprah’s rijkdom past  bijvoorbeeld moeiteloos in het plaatje van ‘The American Dream’, omdat ze zelf jarenlang hard heeft gewerkt voor haar geld.

4. Groot draagvlak

In de V.S. zijn huidskleur, afkomst en gender belangrijke factoren in politieke verkiezingen. En op dit gebied zou Oprah ook een bijzondere kandidaat zijn. Zij is een vrouw en heeft in haar lange carrière al bewezen zowel heel sterk, als heel empathisch te zijn. Daarnaast is Oprah natuurlijk zwart, maar het lijkt bijna of het bij haar minder uitmaakt dan bij anderen.  Omdat ze zo’n gigantisch begrip is in de Amerikaanse televisie, met zoveel fans, kun je je afvragen of witte Amerikanen haar überhaupt als zwart of ‘anders’ zien. En naast dat ze heel populair is bij witte Amerikanen,  is Oprah ook immens populair bij de Afro-Amerikaanse bevolking. Everybody loves Oprah!

Foto: ANP
Foto: ANP

Politieke ervaring is geen vereiste

Al deze ingrediënten zouden wel eens de ideale mix kunnen vormen voor de Democratische kandidaat in 2020. En hoewel Oprah altijd heeft gezegd dat zij nóóit voor het Amerikaanse presidentschap zou gaan lijkt ze nu toch een beetje met dat idee te flirten. Zo realiseerde ze zich nadat Trump werd verkozen tot president dat je helemaal geen politieke ervaring nodig hebt.

En toen Podhoretz haar omschreef als de ideale kandidaat voor de Democratische Partij heeft Oprah hem op Twitter toch even bedankt voor zijn vertrouwen. Wie weet begint ze dan toch aan het idee te wennen?

Het is nog een beetje te vroeg om nu al een kandidaat aan te wijzen. Maar stiekem zijn wij best benieuwd of Oprah het echt zou doen. Lees het artikel van de New York Post hieronder:

Bron: 
New York Post