Foto van Eva Jinek

Wegdroomtijd: deze website bundelt de mooiste mini-huisjes in de natuur

Ben je nog op zoek naar een leuke vakantiebestemming, maar wil je de all-inclusives even overslaan? Droom dan lekker weg bij deze wat meer minimalistische ‘cabin porn.’

Tom Powell via CabinPorn

Ook al woon je nog zo mooi, of ook al ben je nog zo dol op de stad, we fantaseren er bijna allemaal wel eens over om gewoon ‘de boel de boel te laten’ en in een hutje op de hei te gaan wonen. Voor de meeste mensen blijft dit bij dagdromen, maar sommigen doen het ook daadwerkelijk. De huisjes van deze avonturiers zijn gebundeld op de website cabinporn.com (via onze collega’s van VPRO Koos).

Je bent gewaarschuwd

De website is al zes jaar bezig met het bundelen van zogenaamde ‘cabins’. Dit resulteerde in meer dan 12.000 foto’s van bijzondere huisjes. En als je hier eenmaal aan begint is het moeilijk om nog te stoppen. Dus bij deze - je bent gewaarschuwd.

Elk huisje heeft een verhaal

Het bijzondere van de website is dat de meeste huisjes door de eigenaren zelf gebouwd of verbouwd zijn. Er zitten interessante, nieuwe designs tussen, maar ook huisjes van soms wel honderd jaar oud. Overal zit een verhaal achter.

Simon Pocock via CabinPorn. Cabin in Zuid-Afrika

Zo is het huisje op de foto hierboven in 1930 gebouwd, door de eerste leden van de Zuid-Afrikaanse Skiclub. Omdat het huisje zo afgelegen gebouwd werd, was het nogal een klus om alle materialen erheen te krijgen. Tweehonderd kinderen van de lokale school hielpen mee met sjouwen!

Lloyd Khan via CabinPorn. Cabin in Californië.

En de cabin hierboven is gebouwd door snowboarder Mike Basich, en is enkel bereikbaar per sneeuwscooter. Na een dagje sneeuwpret kun je je hier terugtrekken en van het magnifieke uitzicht genieten, terwijl je baddert in de hot tub. Deze wordt overigens verwarmd door zonne-energie, net als de rest van dit kleine paleisje.

De mooiste en bijzonderste verhalen en huisjes zijn onlangs gebundeld in een boek. Uren bladeren door schattige mini-huizen: het ultieme zen-recept. Wij dromen nog even verder en wie weet laten we ooit de boel de boel en bouwen we met onze blote handen een huisje in de bossen van Noorwegen. Wie weet.