Unsplash
Foto van Eva Jinek

Het recept voor een betere wereld? Minder nieuws, méér boeken

Tweeduizend jaar geleden pleitten filosofen al voor mínder nieuws en meer literatuur. We zijn duidelijk hardleers, daarom een betoog van Ryan Holiday voor meer tijd met de neus in de boeken.

Unsplash
Unsplash

Elke dag is het nieuws heftiger dan de dag ervoor: van aardbevingen in Indonesië tot aan een oneindige oorlog in Jemen. Niet raar dat we dit fysiek en mentaal niet meer lijken aan te kunnen. Hoog tijd hiermee te kappen, bepleit schrijver Ryan Holiday op de website van Medium. We moeten minder focussen op het nieuws en meer op het lezen van literatuur.

Nieuws is slecht voor je

Waarom? Nieuws lezen heeft namelijk een negatieve impact op onze mentale -en zelfs fysieke gezondheid. Zo bleek uit een rapport van vorig jaar van de American Psychological Association dat tweederde van de Amerikanen die het nieuws leest, ten gevolge hiervan een gevoel van stress ervaart. Shockerende beelden kunnen daarnaast leiden tot angststoornissen en slaapproblemen. Een ander onderzoek gedaan door psycholoog Michelle Geilan stelde vast dat wanneer mensen ‘s ochtends het nieuws lezen, ze 27 procent vaker hun dag achteraf als ‘slecht’ beoordelen.

Veel minder stress

Daartegenover reduceert het lezen van een boek - ook al zijn het maar een paar minuten - je stressgevoel met 68%. Helaas zegt slechts driekwart van de Amerikanen de afgelopen twaalf maanden een boek te hebben gelezen, terwijl ze gemiddeld 6,5 uur per week het nieuws kijken op televisie.

De bestuursvoorzitter van de American Psychological Association, Arthur C. Evans Jr., zegt erover: “Het is natuurlijk belangrijk dat we op de hoogte zijn van wat er in de wereld gebeurt, maar het wordt tijd dat we na gaan denken over hoe vaak we het nieuws volgen en op wat voor manier.”

Unsplash
Unsplash

2000 jaar geleden

En hoewel dit natuurlijk allemaal Amerikaanse cijfers zijn, zijn we niet de eerste die worstelen met dit probleem. Tweeduizend jaar geleden al schreef Marcus Aurelius (keizer-filosoof tijdens het Romeinse Rijk) het volgende: “Voel je je afgeleid door het laatste nieuws? Neem dan even een moment om iets anders te leren - iets goeds - en stop met heen en weer te springen.”

Het is beter voor je ziel.

Ryan Holiday

Een pleidooi voor het boek

Alleen door het lezen van boeken, kunnen we ons op persoonlijk gebied verbeteren, betoogt Holiday. “Romans. Non-fictie. Biografieën. Zelfhulpboeken. De klassiekers. Bijna alles tussen twee kaften zal je iets leren wat je niet van de laatste headlines kunt leren. Het is beter voor je ziel.”

“Boeken kunnen dieper ingaan op onderwerpen, in tegenstelling tot een nieuwsartikel. De betekenis van een boek beslaat generaties, terwijl de waarde van een nieuwsartikel na een paar dagen nihil is.” Als voorbeeld noemt hij onder andere het dagboek van Anne Frank. “Hierin lezen we over het zware lot van een vluchteling en worden we geïnspireerd door het doorzettingsvermogen van een kind onder barre omstandigheden.”

Grote problemen kunnen alleen worden opgelost door brede perspectieven, eindigt Holiday zijn pleidooi. “We hebben het inzicht en de empathie nu harder nodig dan ooit.”

Lees zeker even het hele artikel van Ryan Holiday. Maar daarna raden we je ten zeerste aan je mobiel weg te leggen en een boek open te slaan. 

Bron: 
Medium