Foto: Marcos Rodríguez Pantoja in de film 'Entrelobos'
Foto van Eva Jinek

Het meeslepende verhaal van de man die opgroeide tussen wolven

“Mensen zeggen soms het één terwijl ze het ander bedoelen. Dieren doen dat nooit,” aldus Marcos Rodríguez. Hij groeide vanaf zijn 7e tot zijn 19e op tussen de wolven. Nu vertelt hij zijn verhaal.

Foto: Marcos Rodríguez Pantoja in de film 'Entrelobos'
Foto: Marcos Rodríguez Pantoja in de film 'Entrelobos'

We kennen allemaal de Disney-verhalen over Tarzan en Mowgli die opgroeiden in de jungle, waar ze worden opgevoed door wilde dieren. Hoewel dat misschien klinkt als een onrealistisch sprookje, is het niets minder dan de waarheid voor de 72-jarige Rodríguez.

Tot en met zijn twaalfde levensjaar groeide hij op tussen de wolven.Hij leefde naast de dieren, communiceerde met hen en werd ook beschermd door hen. Toen hij op 19-jarige leeftijd werd gevonden door de politie had hij maar één behoefte: zo snel mogelijk terug naar de bossen.

Want als je zo lang leeft tussen de dieren, dan is de overstap naar de menselijke wereld groter en enger dan je je kunt voorstellen. Journalist Matthew Bremner zocht Rodríguez op en schreef er een prachtige longread over in The Guardian.

Aan zijn lot overgelaten

Al op jonge leeftijd werd Rodríguez door zijn vader verkocht aan een geitenhouder. Maar het duurde niet lang voor deze man overleed en de kleine jongen aan zijn lot werd overgelaten. Rodríguez was zeven jaar oud en moest het zien te rooien in het wild.

Tijdens een zware storm wilde de kleine Rodríguez schuilen en vond hij een overdekt nest met jonge welpjes waar hij tussen is gaan liggen. Toen de moeder terugkeerde van haar gromde ze in eerste instantie naar de jongen maar schoof hem daarna een stukje vlees toe.

Foto: Marcos Rodríguez Pantoja, YouTube
Foto: Marcos Rodríguez Pantoja, YouTube

Maar naast de wolven maakte Rodríguez ook andere vrienden in het wild, zoals vossen en slangen. Alleen de wilde zwijnen waren zijn vijanden.

Hoe hij met de dieren communiceerde? Door een soort mix van grommen, janken en woorden die hij zich kon herinneren van vroeger. “Ik zou je niet kunnen vertellen wat voor taal het was, maar communiceren kon ik zeker,” vertelt Rodríguez erover aan The Guardian.

Gelukkiger in het wild

Ook al is er bijna niemand die hem gelooft, toch blijft Rodríguez ervan overtuigd dat hij een gelukkiger leven leidde in het wild dan tussen de mensen. De omgang met mensen vindt hij maar complex vergeleken met het simpele leven tussen de dieren: “Mensen zeggen soms het één terwijl ze het ander bedoelen. Dieren doen dat nooit.”

Toen hij negentien jaar was, werd Rodríguez gespot door een boswachter die vervolgens bij de politie meldde dat hij een verwilderde man gehuld in een hertenvel had gezien. Toen de politie hem uiteindelijk vond, begreep hij hun vragen wel, maar had hij geen idee hoe hij ze moest beantwoorden. Twaalf jaar lang had hij geen woord gesproken.

Niet op mijn gemak tussen mensen

De agenten namen hem mee en brachten Rodríguez naar een kapper. Daarna werd er op allerlei manieren geprobeerd om hem te laten wennen aan sociaal contact met andere mensen. “Maar bij elke kans die ik kreeg, probeerde ik te vluchten. Ik voelde me gewoonweg niet op mijn gemak tussen mensen,” vertelt Rodríguez aan de krant.

De meest normale dingen, waren enigma’s voor hem. “Toen ik voor het eerst tussen de mensen ging wonen, had ik niet eens een bed,” legt Rodríguez uit. “Ik sliep op een stapel kranten.” En gewone voorwerpen zoals een aansteker, blijven bijzonder voor hem. “Ik kan me hier nog steeds over verbazen. Als je eens wist wat een moeite wij deden om vuur te maken in het wild.”

Foto: Marcos Rodríguez Pantoja, YouTube
Foto: Marcos Rodríguez Pantoja, YouTube

Overspoeld door aandacht

Op zijn oude dag vindt de ‘wolvenman’ het nog steeds niet altijd even makkelijk om te leven in de (door mensen) bewoonde wereld. In 2010 werd er een film over zijn leven in het wild gemaakt: ‘Entrelobos’, oftewel ‘tussen de wolven’. In de nasleep van de film werd Rodríguez overvallen door brieven, vragen om advies en liefdesverklaringen. Maar aangezien zijn verhaal de eerste veertig jaar onopgemerkt is gebleven, vraagt hij zich af of de interesse oprecht is.

Een prachtig verhaal van The Guardian over een opmerkelijke man met een wel héél bijzonder leven. Het volledige artikel is absoluut de moeite waard en kun je lezen via de link hieronder.

Bron: 
The Guardian