Halve citroenen met ring
Isabel Bolle
Isabel Bolle
Contributor

Hebben we over 50 jaar nog wel seks met elkaar? (Spoiler: kans van niet)

Ga je vreemd als je het doet in virtual reality? En kan je straks met één druk op de knop tien keer lekkerder klaarkomen dan in het echt? We vroegen twee trendwatchers naar de toekomst van seks en liefde.

Halve citroenen met ring
Hoe ziet de seks van de toekomst eruit? Tony Futura

“Het is nog maar de vraag of we over 50 jaar überhaupt nog seks met elkaar hebben. Waarom zouden we?,” vertelt trendwatcher Mabel Nummerdor met een grote grijns. Schrik je nu al? Nou, dit is slechts één van de vele niet-zo-heel-ver-in-de-toekomst-scenario’s als het aankomt op seks.

Vooruit, nog een paar: ga je vreemd als je het doet in virtual reality? En kan je straks met één druk op de knop tien keer lekkerder klaarkomen dan in het echt? Het klinkt nu nog als je reinste science fiction, maar dat zijn allemaal vragen waar we volgens trendwatchers Jeanneke Scholtens en Mabel Nummerdor dringend over na moeten denken.

Mabel Nummerdor en Jeanneke Scholtens
Trendwatchers Mabel Nummerdor en Jeanneke Scholtens hebben zich de afgelopen twee jaar in de toekomst van seks verdieptValentina Vos

De afgelopen twee jaar zijn deze vrouwen bezig geweest met het in kaart brengen van de toekomst van seks en liefde. En dat is geen kleine opdracht. Wat voor nieuwe ontwikkelingen gaan we meemaken? En misschien wel het belangrijkste: willen we dat allemaal wel? De antwoorden op deze vragen, onderbouwd met tal van bizarre voorbeelden, hebben Jeanneke en Mabel opgetekend in hun nieuwe boek ‘Holy Fuck’.

En precies deze twee woorden ontglipten ook regelmatig onze lippen tijdens het lezen van hun boek. Holy. Fuck. Op een zonnig terras in Amsterdam nemen we de stand van zaken door.   

Als jullie een blik werpen op het hedendaagse Nederlandse sekslandschap, wat zien jullie dan?


Mabel: “In Nederland zijn we opgevoed met een duidelijk idee van wat we verstaan onder ‘gezonde seks’. Het komt neer op: man en vrouw, monogaam en een lange relatie. Maar nu zie je dat er steeds meer verschillende trends opkomen. Enerzijds is dat hardere en rauwere seks, aan de andere kant zie je dat spiritualiteit ook weer een grote rol speelt.”

Hoe merk je die trends op?

 

Mabel: “Je ziet altijd dat dingen die aan de ‘rafelranden’ van de samenleving gebeuren, mainstream kunnen worden. Denk aan de Vijftig Tinten Grijs-serie. Voordat deze boeken uitkwamen was SM een kinky fetish voor de liefhebber. Maar plots was het mainstream en geaccepteerd. Opeens kon je op de huishoudbeurs naast de sapcentrifuges een leuk setje handboeien of een zweep uitzoeken! Dat laat zien hoe snel ons beeld van seks kan veranderen.”

Jeanneke: “Natuurlijk gaat niet iedereen daar in mee. Het Rutgers Instituut heeft bijvoorbeeld een onderzoek gepubliceerd, waaruit blijkt dat mensen minder seks hebben en jongeren op steeds latere leeftijd hun eerste keer meemaken.”

Tong likt aan cactus
Zijn we preutser geworden? Lauren Hillebrandt

Jongeren beginnen dus steeds later met seks. Gaat het wel goed met ze?

 

Jeanneke: “Het is vrij normaal om je af te zetten tegen de generatie voor je. Zo hebben de babyboomers bijvoorbeeld hard gevochten voor een vrije seksuele moraal. Wij zitten nu juist weer in de tijd dat seks zó overvloedig is, dat het voor jongeren veel minder interessant wordt. Ze zijn bijvoorbeeld meer bezig met sporten en gezond eten. Op die manier zijn zij dan weer bezig om hun identiteit te ontwikkelen.”

Er wordt ook vaak gezegd dat we preutser zijn geworden. Klopt dat?

 

Jeanneke: “Vroeger was naakt veel normaler. Als je in de jaren tachtig naar het strand ging, lagen veel vrouwen gewoon in hun blote borsten te zonnen. Dat is nu wel anders. Dat heeft ook te maken met de oprukkende technologie, hoor: je bent voorzichtiger. Iemand kan zo een foto of een filmpje maken en dat online gooien. Technologie heeft veel effect op hoe we seks beleven.”

Roze lippen achter een roze muur
De relaties die we hebben kunnen er in de toekomst héél anders uitzien. Ian Dooley

Oké, we verhouden ons dus anders tot seks dan vroeger. Maar hoe zit dat met onze relaties?

 

Mabel: “We leven in een tijd waar monogame relaties - dus met één persoon - de norm zijn. Onze hele maatschappij is hierop ingericht. Kijk maar naar wetgeving die uitgaat van slechts één partner, of een cadeaubon voor een romantisch weekend weg voor twee. Je ziet nooit een weekendje weg voor drie.”

Jeanneke: “Maar we zien dat daar langzaam verandering in komt. Waarom zou je je hele leven nog met één persoon doorbrengen? Je werkt ook niet meer je hele leven voor één baas.”

Mabel: “Bovendien stellen we tegenwoordig belachelijk hoge eisen aan onze partners. Eén persoon móét maar bij ons blijven passen, decennialang! We verwachten fantastische seks, inspirerende gesprekken, eeuwige trouw maar ook eeuwig verlangen. Een best friend, perfecte lover en goede co-ouder in één. Dit alles bij elkaar is gewoon niet altijd realistisch. Steeds meer mensen besluiten dan: dit werkt niet, ik ga op zoek naar beter.”

Jeanneke: “Of ze kiezen voor alternatieve vormen van relaties. Je kan op steeds meer manieren seks hebben, maar je kan ook op steeds meer manieren een relatie hebben. Je ziet nu bijvoorbeeld al mensen die met zijn vieren een kind nemen.”

Dus het idee van samen oud worden, kan het raam uit. Is dit dan het einde van de romantiek?

 

Jeanneke: “Haha. Ja, wel een beetje. Maar we hebben dat romantische ideaal natuurlijk zelf gemaakt. Wegzwijmelen bij de zoveelste romcom met Hugh Grant ... dat waren nog eens tijden! Maar dat is nu wel over. Als je naar de top twintig van meest winstgevende romcoms kijkt, zijn die allemaal minstens tien jaar oud.”

Oké, nu wil ik het hebben over de freaky shit. Jullie schrijven namelijk dat seks met een robot of via virtual reality binnenkort gaat gebeuren.

 

Mabel: “Jazeker! We kunnen ons nu nog nauwelijks realiseren hoe levensecht online seks en virtuele seks straks zal voelen. Je hebt bijvoorbeeld nu al haptic suits. Dat zijn pakken die je aantrekt en waarmee je de aanraking van iemand anders duizenden kilometers verder weg kan voelen. Koppel dat met virtual reality en je ervaart het alsof diegene écht bij je is.”

Menselijke seks is toch vaak een beetje prutsen in de marge

Trendwatcher Jeanneke Scholtens

Je kan het dus virtueel met Brad Pitt doen?

 

Mabel: “Yup. Maar dat roept ook allemaal vragen op. Je brein zal deze ervaring namelijk opslaan alsof je echte seks hebt gehad. Het gebeurt niet werkelijk, maar de herinnering is levensecht. Je kan je dus zeker afvragen of dit vreemdgaan is.”

Dus zitten we straks naast onze grote liefde op de bank met een virtual reality-bril op ons hoofd?

 

Jeanneke: “Er is best een kans dat virtuele seks de ‘echte’ seks gaat overtroeven. In ieder geval als we het hebben over hoe lekker het kan zijn. Menselijke seks is toch vaak een beetje prutsen in de marge. Het is echt niet altijd een 10+. Maar wat nou als die technologische versie wel áltijd mindblowing is? Knappe Harry die dat kan weerstaan.”

Noem me ouderwets, maar met zulke ‘instant gratification’, dan is seks toch geen seks meer?

 

Mabel:“Dit is wel het moment waarop je je gaat afvragen of de ‘Holy’ uit de ‘Fuck’ is, ja.”

Dildo-wapenstok
Hoe ziet onze seks er over 50 jaar uit? Tony Futura

Hebben we over 50 jaar dan nog wel ‘echte’ seks met elkaar?

 

Jeanneke: “In het begin zijn dit soort dingen alleen beschikbaar voor degenen die het kunnen betalen. Als het echter mainstream wordt, dan is het best waarschijnlijk dat mensen dit verkiezen boven het ‘echte’ werk. Het is nou eenmaal erg makkelijk en de beloning is groot. Toch is het ook waarschijnlijk dat er dan weer een tegenbeweging ontstaat van mensen die gaan terugverlangen naar het fysieke.”

Mabel: “Zie het als de mensen die nu trots géén smartphone gebruiken. Zoals het nu ‘hipster’ is om niet mee te doen met alle social media, is het in de toekomst misschien heel stoer om nog gewoon ‘echte’ seks te hebben!”

Misschien een beetje bekrompen, maar dit is niet echt een toekomstbeeld waar ik blij van word.

 

Jeanneke: “Haha, wij moesten er ook even aan wennen hoor. Wat heel belangrijk is om te onthouden: wij zijn geen toekomstvoorspellers, maar toekomstvoorstellers. Waar wij over geschreven hebben, hóéft niet te gebeuren. Maar het kan wel. En daarom is het belangrijk om er nu al over na te denken: willen we dit allemaal wel?”

Mabel: “We zijn al veel verder dan je denkt. Mensen zitten nu ook al uren per dag met hun smartphone in de hand. Hoezo is dat geen relatie met een robot? Daarom moeten we nadenken: zijn dit ontwikkelingen die iets toevoegen aan het mens-zijn, of juist iets van je menselijkheid wegnemen? “

Jeanneke: “Neem bijvoorbeeld Facebook, daar zijn we in het begin als blinde groupies achteraan gerend. Pas later bedachten we: ‘Oh, wacht even. Was dit wel slim?’ Dat geldt hier ook.”

“Wij willen dit gesprek van de slaapkamer naar de keukentafel verplaatsen. Wij hebben in kaart gebracht wat er straks allemaal mogelijk is en nu is de keus aan jou of dit is wat je wil."