advocaten Remy Chavannes en Peter Plasman
Foto van Eva Jinek

GeenStijl is veel te ver gegaan met plaatsen seksfilmpje Patricia Paay

Eén van de uitgelekte seksfilmpjes van Patricia Paay stond korte tijd online bij de website GeenStijl. Patricia had geen toestemming gegeven voor het opnemen van de beelden en al helemaal niet voor het verspreiden daarvan. Peter R. de Vries is des duivels. Advocaat Peter Plasman deelt dit gevoel. Advocaat Remy Chavannes neemt het op voor GeenStijl. 

Still from video

Geenstijl is medeplichtig

Peter R de Vries: “Ik vond het werkelijk ongehoord, stuitend, dat dit filmpje door media gedeeld wordt op het moment dat die media drommels goed weten dat die beelden onrechtmatig verkregen zijn. Dat het absoluut tegen de zin van het slachtoffer was verkregen en dat je dan toch willens en wetens het besluit neemt om iemand helemaal kapot te maken.”  Advocaat Peter Plasman deelt dit gevoel, vindt het ook schandalig. Wat extra erg is, is dat GeenStijl geweten moet hebben dat er chantage aan vooraf is gegaan. Volgens Plasman is het plaatsen van dit soort beelden smaad, een misdrijf waar al rechterlijke uitspraken over zijn. “Je kunt strafrechtelijk spreken van medeplichtigheid.”Plasman vraagt zich af of GeenStijl zich gerealiseerd heeft dat er 1 jaar gevangenisstraf op kan staan. 

Hypocriete media

Advocaat Remy Chavannes zegt dat GeenStijl juridisch wellicht niet zoveel te verwijten valt. "Degene die gefilmd heeft en dit verspreid heeft, dat is degene die heel wat uit te leggen heeft." Je mag over het filmpje praten, je mag er naar verwijzen, je mag zeggen wat erin staat. De rechter bepaalt of je te ver bent gegaan. En zo ja, wat dan de gevolgen zijn. Chavannes vindt het hypocriet van de verschillende media dat zij de hele week al uitgebreid en vaak ook kolderiek aandacht aan deze zaak besteden, schande spreken van GeenStijl maar zelf boter op hun hoofd hebben. Zelf zijn ze net zo goed aanspreekbaar, want door deze uitgebreide media-aandacht wordt het bewuste filmpje van Patricia Paay pas echt interessant. Iedereen die het wil zien kan het filmpje online vinden, ook nu nog.

Nederland verloedert

Peter R de Vries zegt elke dag mails te krijgen van mensen die gechanteerd worden op het internet. “Die afpersers die gedijen bij het gedrag van Geenstijl en Dumpert. Geenstijl en Dumpert zijn 100 procent bedrijven van de Telegraaf. Ze faciliteren dus dit soort gedrag. Ze treden niet op, ze laten het gebeuren. En dat is diezelfde telegraaf die als er een treitervlogger uit Zaandam een keertje boe roept naar politie, daar drie dagen lang de krant mee opent. Dat het schande is en dat Nederland verloedert. Maar de echte verloedering zit in dit soort sites."

Dubbele moraal naar vrouwen

Schrijfster Stella Bergsma vindt het schandelijk dat de seksualiteit van vrouwen zo te grabbel wordt gegooid. De manier waarop erover gesproken wordt, waarop Patricia wordt beschaamd op Twitter en op sociale media, over haar leeftijd en dan die dubbele moraal. "Als het een bekende man was geweest zou er heel anders over gesproken worden. Dan zou er wat lacherig over gedaan worden."

Patricia een stoer wijf

Borst zegt dat Patricia een stoer wijf is die er hartstikke goed uitziet. Kom gauw een keer naar een televisieshow en praat er gewoon over. Want het is helemaal niet zo bijzonder. Bijna iedereen doet wel eens iets kinkies. Patricia heeft echt niemand vermoord.