Fan Bingbing is terecht, maar haar eerste publieke uiting is zeer curieus
Foto van Eva Jinek

Fan Bingbing is terecht, maar haar eerste publieke uiting is zeer curieus

“Zonder het goede beleid van de Communistische Partij, de staat en zonder de liefde van het volk is er geen Fan Bingbing.” Zo luidt het eerste teken van leven van de Chinese actrice na maanden mysterieuze radiostilte.  

Fan Bingbing is terecht, maar haar eerste publieke uiting is zeer curieus
Fan Bingbing is terecht, maar haar eerste publieke uiting is zeer curieusGettyimages

Begin juli verdween de Chinese actrice Fan Bingbing plots van de radar. De omstandigheden van haar verdwijning hielden de gemoederen in de internationale media flink bezig. Kort voor haar verdwijning werd haar reputatie namelijk flink op de proef gesteld. Uit het 'China Film and Television Star Social Responsibility'-rapport bleek dat Bingbing niet bepaald als maatschappelijke verantwoordelijk wordt gezien. Iets wat de Chinese staat erg belangrijk vindt. In diezelfde periode werd ze ook nog eens beschuldigd van belastingontduiking.

Kortom, de reputatie van Bingbing stond op losse schroeven en dat daardoor kreeg haar spontane verdwijning een vreemd luchtje. Want was haar verdwijning wel zo spontaan, of was hier de lange arm van de Chinese staat te zien?

Diep door het stof

Het zorgde voor heel wat vraagtekens en een reeks aan complottheorieën en speculaties. Tot gisteren, want Bingbing heeft weer wat van zich laten horen.

In een bericht op Weibo - de Chinese versie van Twitter - maakt ze haar comeback met een bericht vol spijt en excuses. Zo schrijft ze: “Ik bied mijn oprechte excuses aan. Als een publiek persoon moet ik de wet naleven en een voorbeeld zijn voor de maatschappij. Ik heb het vertrouwen van de samenleving geschaad.”

130 miljoen dollar boete

Ze gaat niet alleen voor haar slechte invloeden door het stof. Ook voor het ontduiken van belasting moet ze flink boeten. Bingbing wordt ervan beschuldigd dat ze zogenaamde ying-yangcontracten zou hebben getekend. Dit is een manier van belastingontduiking, waarbij twee contracten worden getekend, maar alleen over het goedkoopste contract belasting wordt betaald. Dat kwam haar duur te staan, want de boete bedraagt 130 miljoen dollar welteverstaan.

 

Het roer van Bingbing gaat om

Als we haar social media mogen geloven, lijkt alles weer koek en ei. Zo schrijft ze: “Alles wat ik heb bereikt is niet los te zien van de steun die ik heb gekregen van de staat en het volk. Zonder het goede beleid van de Communistische Partij, de staat en zonder de liefde van het volk is er geen Fan Bingbing.”

Of ze dit bericht uit vrije wil heeft geplaatst of onder de nodige dwang, laten we maar even in het midden. Maar dat er aardig gespeculeerd wordt over deze rigoureuze omslag in haar doen en laten, valt niet te ontkennen.

Bron: 
The Guardian
Bron: 
Quartz