Foto van Eva Jinek

Dit is wel een heel hilarisch voorbeeld van 'mansplaining'

Stel je voor: je leest een boek over 'mansplaining' en wordt onderbroken omdat een man je komt vertellen hoe hij je kan helpen. Te ironisch? Nee, waar gebeurd! Lees deze hilarische column van de Amerikaanse schrijver Lara Sharp.

Deze week ging een Facebook bericht viral van de Amerikaanse schrijver Lara Sharp en wel om het hilarische verhaal dat erbij staat, meldt The Huffington Post. Scharp ligt tijdens haar vakantie het boek ‘Mannen Leggen Dingen Uit’ te lezen aan het zwembad. Dit boek, geschreven door Rebecca Solnit, is een verzameling feministische essays met als hoofdthema ‘mansplaining’ (het fenomeen waarbij mannen van alles aan vrouwen uitleggen, ook al is zij slimmer of heeft ze meer ervaring).

Niet zo dol op boeken

Terwijl ze het boek leest, wordt ze aangesproken door een mannelijke voorbijganger. Hij vertelt hoe hij haar “als gepensioneerde kiosk-eigenaar” wel kan helpen met haar carrière als schrijver. Want gezien de titel van het boek zoekt ze een mentor, toch? De 60-jarige John was jarenlang eigenaar van een kiosk geweest en ‘’is niet zo dol op boeken’’, maar toch meende hij de perfecte mentor voor haar te kunnen zijn.

Beetje pijnlijk moment

Tijdens het gesprek probeert Sharp John nog te wijzen op het boek dat ze aan het lezen is. Ze vertelt hoe het niet gaat over hoe ‘mannen vrouwen kunnen helpen’, wat John waarschijnlijk denkt, maar over hoe mannen vaak denken dat ze het beter weten dan vrouwen, zonder dat daarvoor enige aanwijsbare reden voor is. John laat haar niet uitpraten en vertelt haar honderduit over hoe hij haar zijn expertise kan helpen. Sharp heeft het hele ongemakkelijke gesprek zitten meeschrijven op haar telefoon en de tekst vervolgens op Facebook gedeeld.

We kennen allemaal een John.

Lara Sharp

Heel herkenbaar

Het bericht ging vervolgens viral en heeft tot nu toe 46.000 likes. Sharp zegt tegen The Huffington Post verrast te zijn door dit grote bereik, maar ze snapt wel waarom vrouwen zich in haar ervaring herkennen. “We kennen allemaal een John.”

Schiet bij jou ook meteen iemand te binnen die altijd alles uitlegt? Stuur hem dan maar dit artikel!

Bron: 
The Huffington Post