De anticonceptiepil is nog steeds moeilijk leverbaar
Foto van Eva Jinek

Dit is waarom de anticonceptiepil moeilijk leverbaar is (en wat nu te doen)

Al vanaf september is de anticonceptiepil moeilijk verkrijgbaar, meldt Trouw. Sommige vrouwen rijden stad en land af om hun gebruikelijke recept te bemachtigen. En dat lijkt nog wel even zo te blijven.

De anticonceptiepil is nog steeds moeilijk leverbaar
De anticonceptiepil is nog steeds moeilijk leverbaarGettyimages

Even voor de duidelijkheid, het gaat niet om alle varianten. Vooral de meest gebruikte anticonceptiepil in Nederland, de combinatiepil, is heel moeilijk verkrijgbaar. Deze ken je waarschijnlijk eerder als Microgynon 30 of Stediril 30. Het tekort komt doordat in september een grote levering anticonceptiepillen uit Azië is afgekeurd. Farmaceuten en apothekers hebben wel een kleine buffer, maar wanneer de voorraad niet snel genoeg wordt aangevuld, raken deze reserves op.

De productie van de meest gebruikte pil komt weer op gang, maar naar verwachting zijn de tekorten in Nederland pas in januari aangevuld. Dat we zo lang moeten wachten komt doordat we, in vergelijking met andere landen die deze pil afnemen, ver achterin de rij staan. Andere landen geven meer geld voor deze pil, waardoor fabrikanten eerst aan hen leveren.

Waarom we in Nederland minder voor deze pil betalen, hangt samen met de keuze van Nederlandse verzekeringsmaatschappijen. Het komt erop neer dat zij alleen de goedkoopste variant van het medicijn vergoeden. “Als verzekeringen en consumenten niet altijd voor de laagste prijs zouden gaan, zou het probleem niet zo groot zijn”, zegt voorzitter van Bogin Martin Favié (vertegenwoordiger van de generieke geneesmiddelenindustrie) in Trouw.

Overstappen is niet zo makkelijk

Dat tekort is best vervelend, want je kunt niet ‘zomaar’ overstappen naar een andere pil. Zodra je namelijk switcht naar een pil met een net iets andere verhouding van werkzame stoffen, kan hij al onbetrouwbaar zijn. Bovendien zorgt overstappen voor schommelingen in je hormoonspiegel, wat weer voor bijwerkingen kan zorgen.

De anticonceptiepil is nog steeds moeilijk leverbaar
De anticonceptiepil is nog steeds moeilijk leverbaarGettyimages

Apotheker Miriam Stoks vertelt aan Trouw dat ze helemaal klaar is met de pillencrisis. Want ook haar apotheek is getroffen door de tekorten waardoor haar personeel keer op keer ‘nee’ moet verkopen. En dat levert problemen op. “Het is frustrerend dat we telkens in overleg met de huisarts op zoek moeten naar alternatieven. Dat kost veel extra tijd en komt ons werk niet ten goede. Bovendien wil je geen enkele vrouw - en zeker niet jonge en kwetsbare meiden van 16 jaar - belasten met lastige vragen over anticonceptie”, vertelt ze.

Hier is je alternatief!

De pillen komen er dus aan, maar in de tussentijd moeten veel vrouwen toch zoeken naar alternatieven. Die zijn er wel, maar zo makkelijk als even een condoom omdoen is het niet altijd. Veel vrouwen slikken de pil namelijk niet alleen als anticonceptie, maar ook voor andere medische doeleinden zoals het reguleren van de menstruatie of voor het tegengaan van acne.

Januari is nog ver weg, dus zit er niets anders op dan kijken welke mogelijkheden er nog meer zijn. De huisarts kan je hier het beste over adviseren, maar wil je alvast weten wat opties zouden kunnen zijn, bezoek dan deze website. Daar vind je namelijk een handige tool om uit te vinden welk alternatief het meest geschikt is voor jou.

Bron: 
Trouw