misbruikt
Foto van Eva Jinek

Deze vrouwen vertellen wat een impact seksueel misbruik op je leven heeft

Geraldine Kemper gaat in het nieuwe televisieprogramma ‘Misbruikt’ met slachtoffers van seksueel misbruik terug naar hun verleden. Ze proberen antwoorden te krijgen op vragen die nooit opgehelderd zijn. Twee vrouwen uit de serie, Lynelle en Melissa, vertellen hun verhaal.

Beeld van de video

De stilte doorbreken

Volgens Geraldine hebben alle vier de vrouwen uit het programma een eigen reden om terug te gaan naar het verleden. "Sommige slachtoffers gaan in gesprek met familie en vrienden, in een enkel geval ook met de dader. Het zijn enorm intense gesprekken." Volgens Geraldine is het overkoepelend belang dat het thema -seksueel misbruik- bespreekbaar wordt gemaakt. Geraldine: “Dat slachtoffers zich niet langer schamen, maar zich uit kunnen spreken.”

Het verhaal van Melissa

Melissa is misbruikt door haar opa. Dat begon toen ze zeven à acht jaar oud was en dat duurde tot haar elfde. Veel later heeft ze aangifte tegen hem gedaan. Hij is voor het misbruik veroordeeld. Melissa wilde meedoen, omdat ze 'gewoon klaar was met het geheim.' Ook al was het geen geheim meer voor haar familie, toch wisten kennissen, collega’s enzv. er niks van. Daarnaast stelt Melissa dat meer mensen over dit thema zouden moeten spreken. Melissa: “En als ik wil dat anderen dat doen, dan moet ik het zelf ook gaan doen.“

Melissa was niet de enige

In de uitzending horen en zien we hoe Melissa aan haar broer tot in details elke handeling beschrijft die haar opa heeft uitgevoerd. Melissa:“Ik wilde er geen doekjes om winden, ik wilde het gewoon vertellen zoals het gebeurd is.” Wat Melissa niet besefte is dat het misbruik ook op haar broer grote invloed had gehad. In seks met zijn vrouw was hij erg bang om iets verkeerds te doen. Melissa's broer vertelt:“Je wil geen vrouw pijn doen, want je hebt gezien wat dat heeft gedaan met je zusje.” Dat misbruik een veelkoppig monster is wordt ook duidelijk in de relatie met haar vader. Die was altijd goed."Maar mijn vader was zo bang dat hij op zijn eigen vader zou lijken en dat hij per ongeluk iets bij mij zou doen waarvan ik zou schrikken, dat ik bij aanrakingen altijd een soort spanning voelde. Het was altijd ongemakkelijk", vertelt Melissa. In het programma confronteert ze haar vader met deze gevoelens. Dat schepte ruimte om aan die relatie te werken.

Lynelle's verhaal

Bij Lynelle was het haar stiefvader. Hij mishandelde haar vanaf haar elfde en misbruikte haar vanaf haar dertiende vijf jaar lang. Ook Lynelle heeft aangifte gedaan. Ook hij is veroordeeld. Lynelle was geen gesloten boek, ze was ze al open over het misbruik dat ze meegemaakt had. Ze schreef een blog, postte op facebook en was zelfs al op de radio te horen. Maar ze merkte dat mensen om haar heen nog steeds moeite hadden om over dit thema te praten. Terwijl praten juíst goed is als je zoiets hebt meegemaakt. Door met het programma mee te doen, hoopt ze dat andere vrouwen die zoiets hebben meegemaakt ook gaan praten.

Terug naar waar het gebeurde

Lynelle gaat in het programma terug naar haar oude huis, waar het allemaal gebeurd is. Dat was moeilijk: “Je probeert afstand te houden, terwijl je er tegelijkertijd ook dichtbij wil komen.” Ze bezoeken ook de kelderbox waar haar stiefvader haar verkrachtte. Het teruggaan juist naar die angstaanjagende plek heeft haar geheeld. Want altijd had ze moeite met kelders en soortgelijke plekken, altijd probeerde ze die ruimtes te omzeilen. Nu is het een kwestie van blijven oefenen, die ruimtes gewoon betreden. Want dan pas wordt het echt beter.

Melissa ging de confrontatie met haar opa aan

Ook met Melissa gaat het de laatste jaren steeds beter omdat ze in 'diepe therapie' is gegaan. Daardoor vond ze de kracht om samen met haar psycholoog de confrontatie aan te gaan met haar opa. Op de vraag waarom hij haar misbruikt had heeft antwoordde hij:  “Het is een soort drang, ik weet niet wat het is. Ik zal niet de enigste zijn die dat heb. Op zo’n moment gaat dat gewoon vanzelf eigenlijk.” Uit de rest van zijn woorden blijkt dat hij nog steeds niet ten volle beseft wat hij gedaan heeft. Gelukkig is de angst die ze voor hem koesterde weg, evenals het grootste deel van de boosheid. Nu vindt ze hem gewoon een zielig oud mannetje. Melissa: "Hij is sowieso niet zo groot, maar als kind zag ik hem als een groot monster. Toen ik hem in de rechtszaal zag beseft ik ineens: wat is hij eigenlijk klein." Toch was het belangrijk voor Melissa om fysiek in die ruimte met hem te zijn. Volgens haar worden trauma’s in de vorm van onder andere stresshormonen namelijk ook in het lichaam opgeslagen. "In elke cel. In mijn hoofd had ik het grotendeels al verwerkt, nu moest mijn fysiek ook beseffen dat er geen gevaar meer was", legt Melissa uit.

Lynelle en haar moeder

De relatie met Lynelle en haar moeder is ook wat beter geworden. Zij vond het heel erg moeilijk dat haar moeder verklaarde dat ze het misbruik niet gezien had. Lynelle: "Dat kan toch niet dat je zoiets niet opmerkt." Het blijft voor haar nog wel lastig om dit te accepteren. "Soms denk ik dat ik het haar vergeven heb, dan weer niet. We zullen hier samen verder aan moeten werken", vertelt Lynelle.

Wat ongelofelijk dapper dat deze vrouwen zich zo uitspreken! We hebben er bijna geen woorden voor.

Misbruikt is vanaf dinsdag 5 september te zien op NPO3 om 21:15