Deze man is de held van vrouwelijk India

Mannen en ongesteldheid. Dat lijkt misschien niet de meest gelukkige combinatie. Maar vergis je niet! Deze held uit India heeft er eigenhandig voor gezorgd dat miljoenen Indiase vrouwen goedkope en hygiënische menstruatieproducten kunnen kopen.

Muruga test zelf zijn producten. Screenshot: Al Jazeera
Muruga test zelf zijn producten. Screenshot: Al Jazeera

Muruga was nog maar net getrouwd toen hij erachter kwam dat zijn vrouw tijdens haar maandelijkse periode zichzelf op een ongemakkelijk manier met vieze doeken moest schoonmaken. Dat moet anders kunnen, dacht hij.

Screenshot: Al Jazeera
Screenshot: Al Jazeera

Doorzetter

En zo begon Muruga zoektocht naar goedkope én hygiënische menstruatieproducten. Zijn eerste creaties liet hij testen door zijn eigen vrouw. Later door geneeskundestudenten.

Het lukt de vastberaden Indiër na veel bloed, zweet en tranen een bedrijf op te zetten in goede en betaalbare producten voor ongestelde vrouwen. Way to go, man!

Screenshot: Al Jazeera
Screenshot: Al Jazeera

Want de nood is hoog

Meer dan 300 miljoen Indiase vrouwen hebben geen geld voor veilige en hygiënische menstruatieproducten. En volgens Al Jazeera valt zelfs 1 op de 5 meisjes uit op school door problemen met ongesteldheid. Het onderwerp is een gigantisch taboe in het land.

Ben jij ook niet bang voor een beetje bloed, bekijk dan het hele verhaal van Muruga in deze mini-documentaire van Al Jazeera: