Premier Rutte tijdens een debat
Foto van Eva Jinek

Deze Kamerleden zijn erg actief (en deze houden hun lippen stijf op elkaar)

Je hebt werkpaarden en luxepaarden, zo luidt het gezegde. Nu werken al onze politici natuurlijk snoeihard, maar toch wilden wij wel eens weten hoe actief ze nou eigenlijk écht zijn. Onze dataredactie van KRO-NCRV zocht het uit en de resultaten zijn fascinerend!

Kamerleden op hun telefoon
Kamerleden op hun telefoon

Het zomerreces begint vandaag. Tijd voor onze hardwerkende politici om wat welverdiende rust te pakken. Ook een perfect moment voor ons om eens de politieke balans op te maken. Welke Kamerleden waren nou eigenlijk heel actief afgelopen jaar?

Een Kamerlid kan op meerdere manieren actief of zichtbaar zijn, maar grofweg zijn er twee manieren om een standpunt vanuit de Tweede Kamer gehoord te krijgen:

  • Actief bijdragen aan nieuw beleid door wetsvoorstellen aan te dragen;
  • Door vragen te stellen over (huidig of nog te bepalen) beleid.

De dataredacteuren van KRO-NCRV en Jinek onderzochten hoe actief en zichtbaar onze huidige Kamerleden zijn en verdeelden de resultaten in vier clusters:

  • De Werkpaarden (veel Kamervragen, veel moties en amendementen)
  • De Doorvragers (veel Kamervragen, weinig moties en amendementen)
  • De Bouwers (weinig Kamervragen, veel moties en amendementen)
  • De Onzichtbaren (weinig Kamervragen, weinig moties en amendementen)

Klaas Dijkhoff is vrijwel onzichtbaar

Klaas Dijkhoff (VVD) is bijvoorbeeld één van de meest onzichtbare Kamerleden, tenminste als we deze resultaten mogen geloven. Hij heeft 0 vragen en 0 moties en amendementen ingediend.

Klaas Dijkhoff
Klaas Dijkhoff is een Onzichtbare

Toch voelt dat vreemd. Dijkhoff is toch vaak genoeg in het nieuws? Dat is te verklaren doordat Klaas Dijkhoff leiding geeft aan de grootste fractie in de Tweede Kamer. De dossiers zijn verdeeld over 33 Kamerleden, dus het is logisch dat Dijkhoff minder aan bod komt. Hij speelt een veel grotere rol op de achtergrond.

Dion de Bouwer

Of wat dacht je van Dion Graus (PVV). Namens de PVV zet hij zich bijvoorbeeld al jaren in voor het dierenwelzijn in Nederland. Hij verwierf bekendheid met de dierenpolitie en zijn strijd voor de grazers in de Oostvaardersplassen.  Hij staat te boek als harde werker op zijn dossiers: hij heeft 2 vragen en 96 moties en amendementen ingediend. Daarmee is Graus een typische Bouwer.

 Kamerlid Dion Graus tijdens het debat over misstanden in varkensstallen
Kamerlid Dion Graus tijdens het debat over misstanden in varkensstallenANP

Sandra Beckerman is geen luxepaard

Een echt Werkpaard is Sandra Beckerman (SP). De in Groningen woonachtige archeoloog heeft 106 vragen en 202 moties en amendementen ingediend. Voor je je kapot schrikt, besef je dan wel dat Beckermann op een dag 37 Kamervragen heeft gesteld over schimmelhuizen. En dat tikt wel aan.

 Sandra Beckerman (SP) tijdens het debat over de schadeafhandeling van de aardbevingsschade in Groningen
Sandra Beckerman (SP) tijdens het debat over de schadeafhandeling van de aardbevingsschade in GroningenANP

Ook is Beckermann een vasthoudend Kamerlid op het Groningse gasdossier. Door nieuwe aardbevingen en het besluit van de minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes (VVD) om een eind te maken aan de Groningse gaswinning, spreekt de Tweede Kamer hier bijna onafgebroken over. Daarmee heeft Beckerman dus veel kansen gehad om zich te laten gelden.

Gaat dat zien!

En zo zitten er nog veel meer fascinerend bevindingen in dit data-onderzoek. Ga vooral lekker grasduinen en kijk wie per partij de meeste (of minste) vragen, moties en amendementen heeft ingediend. Houd daarbij wel in het achterhoofd dat de coalitiepartijen moties en amendementen veel makkelijker aangenomen krijgen. Zij hebben immers per definitie een meerderheid in de Kamer.

Klik hier of op het plaatje hieronder voor het onderzoek