Foto: Getty Images
Foto van Eva Jinek

Deze actrices spreken zich uit tegen seksuele intimidatie van Harvey Weinstein

“Dit stopt nu,” zegt actrice Gwyneth Paltrow. Zij en andere actrices beschuldigen filmproducent Harvey Weinstein van seksuele intimidatie. In The New York Times doen ze eindelijk hun verhaal.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Toen Gwyneth Paltrow 22 was, kreeg ze een droombaan aangeboden: filmproducent Harvey Weinstein gaf haar de hoofdrol in de film ‘Emma’. Voor de opnames begonnen, vroeg hij haar om naar zijn hotelkamer te komen voor een werkbespreking.

Eenmaal in de hotelsuite, betastte hij haar en vroeg hij aan haar of ze naar de slaapkamer wilde gaan voor een massage.“Ik was een kind, 'ik werkte voor deze man, ik was doodsbang,” vertelt Paltrow in een openhartig interview met The New York Times.

Deze actrices spreken zich uit

En Gwyneth Paltrow is niet de enige. Ook Angelina Jolie, Judith Godrèche, Katherine Kendall, Rosanna Arquette, Tomi-Ann Roberts, Dawn Dunning vertellen hoe de filmproducent hen betastte en ongepaste verzoeken deed. Al deze actrices hielden hun verhaal jarenlang buiten de media. Waarom? Omdat Weinstein veel invloed heeft in Hollywood. Hij kan een carrière maken of breken. “Er werd van me verwacht dat ik mijn mond dicht zou houden,” vertelt Paltrow. “Ik was bang dat ik anders mijn rol in ‘Emma’ zou verliezen.”

Harvey Weinstein en Gwyneth Paltrow in 2008. Foto: Getty Images
Harvey Weinstein en Gwyneth Paltrow in 2008. Foto: Getty Images

The New York Times bracht dit aan het licht

Waarom vertellen al deze vrouwen nu dan wél hun verhaal? Afgelopen week publiceerde The New York Times een onderzoek naar de uitgebreide geschiedenis van seksuele intimidatie-aanklachten tegen Weinstein. In een aanvullend artikel beschuldigen meerdere vrouwen Weinstein van seksuele intimidatie, waaronder gedwongen orale en vaginale seks. 

Zo reageerde Weinstein

Eerder deze week bood Weinstein zijn excuses aan in een statement: “Dit was een wake-up call. Het spijt me. Dit is niet ok. Ik heb nog veel werk te doen. Ik zal mezelf beteren. Help me om het beter te doen. Het spijt me. Het spijt me erg . Het spijt me echt heel erg. Ik respecteer vrouwen heel erg, ” schrijft hij. Op de aanklachten van de actrices, wilde hij geen verder commentaar geven.

Harvey Weinstein. Foto: Getty Images
Harvey Weinstein. Foto: Getty Images

Vergelijkbare verhalen

Nu er na drie decennia van vermoedelijk misbruik eindelijk open over gepraat wordt, durven steeds meer vrouwen naar voren te komen met hun verhaal. En al deze vrouwen beschrijven een soortgelijk scenario: Weinstein richtte zijn pijlen op actrices die nog aan het begin van hun carrière stonden. Hij nodigde ze uit op een plek met privacy - vaak een hotelkamer - onder het voorwendsel van het bespreken van filmrollen, scripts of soms zelfs Oscar-campagnes. Vervolgens probeerde hij massages te initiëren, raakte hij de vrouwen ongepast aan, deed hij zijn kleren uit en bood hij hen acteerwerk aan in ruil voor seks.

Angelina Jolie. Foto: Getty Images
Angelina Jolie. Foto: Getty Images

“Ik was bang dat niemand me zou geloven”

Dit was ook ongeveer wat actrice Katherine Kendall overkwam, Volgens haar kleedde Weinstein zichzelf uit en achtervolgde hij haar door de kamer heen. Ze durfde het destijds niet te vertellen: “Ik was bang dat ik nooit meer aan werk zou komen en dat niemand me zou geloven.”

Dit heeft Angelina Jolie te vertellen

Angelina Jolie is minder open over wat er precies gebeurd is tussen haar en Weinstein, maar ze vertelt in een email: “Ik had een slechte ervaring met Harvey Weinstein in mijn jeugd, en daardoor heb ik besloten nooit meer met hem te werken. Ook heb ik andere vrouwen die wel met hem werkte altijd gewaarschuwd.”

Een publiek geheim

Het erge is nog wel dat dit vermoedelijke gedrag een soort publiek geheim in Hollywood was. Toen comedian Seth MacFarlane Harvey Weinstein aankondigde als een van de Oscarnominaties van 2013, grapte hij: “Gefeliciteerd, voor alle vijf vrouwen die nu niet meer hoeven te doen alsof ze Harvey Weinstein aantrekkelijk vinden.” Het publiek lachte. Geen wonder dat veel vrouwen bang waren om niet serieus genomen te worden.

Hillary Clinton en Harvey Weinstein. Foto: Getty Images
Hillary Clinton en Harvey Weinstein. Foto: Getty Images

Weinstein doneerde aan Clinton en Obama

Naast een prominent figuur in Hollywood, was Weinstein ook een prominente donateur voor de Democratische Partij. Hillary Clinton heeft donaties van hem ontvangen net als Barack Obama en vele anderen. Democraten hebben zich inmiddels ook openlijk uitgesproken tegen Weinstein.

Dit soort gedrag tegenover vrouwen is onacceptabel. In elke beroepsgroep en in elk land.

Angelina Jolie

Is er meer?

Of dit pas het topje van de ijsberg is, gaan we de komende dagen zien. Actrice en model Cara Delevigne liet in ieder geval op social media weten trots te zijn op alle vrouwen die hun verhaal vertellen. Volgens haar is Weinstein “één van de vele mannen in Hollywood die zich zo misdraagt,” en ze roept iedereen op om hun verhaal te vertellen en er samen voor te zorgen dat dit nooit meer gebeurt.

“Dit stopt hier”

Door hun verhalen te vertellen, hopen Gwyneth Paltrow en de andere actrices dat meer vrouwen naar voren durven te komen. Hun boodschap is simpel: zwijg niet langer, je bent niet alleen. “Dit soort gedrag tegenover vrouwen is onacceptabel. In elke beroepsgroep en in elk land,” schrijft Angelina Jolie. Gwyneth Paltrow voegt daaraan toe: “We hebben een punt bereikt waar vrouwen een duidelijke boodschap moeten sturen: hier stopt het.”

In de onderstaande link lees je de verhalen van Judith Godrèche, Katherine Kendall, Rosanna Arquette, Tomi-Ann Roberts, Dawn Dunning.

Bron: 
The New York Times