"Het is een stukje emancipatie van moslims in Nederland"

De uitspraak van de Haagse kantonrechter zorgde voor veel ophef. Twee kinderen, die vanwege het offerfeest de schoolfotograaf moesten missen, krijgen een schadevergoeding van 500 euro. We bespreken de kwestie met columnist Özcan Akyol en de woordvoerder van de ouders: Arnoud van Doorn. Hun meningen staan lijnrecht tegenover elkaar.

Still from video

Afstraffende column gaat viral

Onderscheid maken tussen leerlingen mag niet volgens de wet. En dat is wat de school volgens de rechter wel heeft gedaan. Özcan Akyol wond zich vreselijk op over de actie van de Islamitische ouders. Hij schreef een column en die ging vervolgens viral. Özcan vindt vooral de manier waarop de ouders alles hebben afgehandeld, dus de gang naar de rechter, storend. Hij snapt niet goed waarom de moeder deze keuze heeft gemaakt. "Er is een compleet mediacircus ontstaan, de rascismekaart is getrokken, er werd gesproken van discriminatie."

Creëren negatief beeld van islam

Volgens hem is het effect van dit alles dat de PVV nu een extra zetel heeft gekregen in de peilingen. Dat veel meer mensen negatief zijn gaan denken over de moslims in Nederland. "Dat is het toch allemaal niet waard?" In zijn pittige column schrijft hij dat veel Nederlanders bevestigd zien dat de islam een veelkoppig monster is dat onze cultuur blijvend wil veranderen. 

Of een moedige moeder

Arnoud van Doorn, de woordvoerder van de ouders vertelt dat deze moeder al heel lang problemen heeft met de school. Deze foto was eigenlijk de laatste druppel. Hij zegt het jammer te vinden dat zo'n ‘moedige moeder’ die wil staan voor haar principes, zo aangevallen wordt. "Als je ziet hoe heel Nederland over haar heen valt, lijkt het erop of men haar haar rechten niet gunt als islamitische ouder. Het enige dat deze moeder wilde bereiken is rechtvaardigheid: een eerlijke behandeling van álle leerlingen.”

"Kijk gewoon in de agenda"

Volgens van Doorn is de Maria Montessorischool een openbare school. Op zo’n school moet rekening gehouden worden met alle grote feestdagen. "Acht procent van de Nederlandse bevolking bestaat uit moslims. Het is een hele kleine moeite om als school rekening te houden met een grote groep binnen je school. Al deze ingewikkeldheden hadden voorkomen kunnen worden als de school gewoon in de agenda had gekeken", zegt van Doorn.

Islamitische school

Als je wilt dat er rekening gehouden wordt met de feestdagen van jouw godsdienst, moet je volgens Özcan Akyol je kind naar een islamitische school sturen. Want je kunt nu eenmaal geen rekening houden met álle data van álle verschillende geloven. Dan blijft er volgens hem geen enkele 'vrije' dag over.

Er werd een alternatief foto-moment geboden

Toch erkent de Maria Montessorischool wel degelijk dat het foto-moment onhandig gekozen was. Maar helaas was het moeilijk om alles terug te draaien. Daarom is er volgens Özcan Akyol ook excuses aangeboden en werd er een alternatief foto-moment aangeboden diezelfde ochtend. Andere islamitische ouders kozen voor dit alternatief, maar deze ouders kozen ervoor om naar de rechter te stappen.

De oude gastarbeider-mentaliteit

Was de gang naar de rechter het allemaal waard? Volgens van Doorn was het een goede zet, die echt nodig was. "De ongelooflijke hoeveelheid bagger die deze mensen vooral op social media over zich heen hebben gekregen toont aan dat dit nodig was. Blijkbaar mag je als islamitische gezin niet voor je rechten opkomen. En is er toch nog een beetje sprake van de oude gastarbeider-mentaliteit.

Emancipatie van moslims

Die mentaliteit is volgens van Doorn dat je als moslim in Nederland dankbaar moet zijn voor de kansen die je hebt. Dat je een beetje moet buigen en conflicten uit de weg moet gaan. Al met al denkt hij dat ze met deze actie de moslims op lange termijn een dienst hebben bewezen, ook al lijkt dat op korte termijn niet zo. Het is een stukje emancipatie van de moslims in Nederland. "De oude generatie had dit nooit gedaan", zegt hij.

Geld naar Marokkaanse weeskinderen

Er was 10.000 euro schadevergoeding geëist door de ouders, ze kregen 500 euro. Toch ging het die moeder volgens van Doorn niet om het geld. Ze doneerde het bedrag aan een instelling voor weeskinderen in Marokko. Maar is het wel redelijk om zoveel geld te vragen van een school? Özcan Akyol kreeg tientallen mails van moslims die zeiden dat zij die schadevergoeding wel wilden betalen, "want wij schamen ons kapot". Van Doorn zegt juist alleen maar positieve reacties te hebben gekregen. Kortom: de kampen zijn verdeeld, ook hier aan tafel.