Foto van Eva Jinek

Deze film moet cross-dressen bespreekbaar maken

Eén van de meest opvallende afstudeerfilms van de afgelopen tijd is gemaakt door de jonge filmmaker Kevin Kok. In ‘Van Mars en Venus’ volgen we de 17-jarige Gijs, die uit de kast komt als ‘cross-dresser’. Kevin Kok wilde deze film graag maken, omdat hij ‘cross-dressen’ - waarbij je je kleedt in kleren van het andere geslacht - graag bespreekbaar wilde maken. 

Beeld van de video

Aan tafel zit de regisseur van de film, Kevin Kok, samen met Jeroen, die aanschuift als Marloes.  

Verkleden

Cross-dressen is volgens Kevin de behoefte om jezelf soms als vrouw te verkleden, maar wel blij te zijn met de man die je bent. “Maar het is voor iedereen anders, en iedereen geeft er op een andere manier invulling aan. “Kevin wil met zijn film een referentiepunt bieden, een soort voorbeeld dat hij vroeger, toen hij zoekende was naar zijn identiteit, nergens écht kon vinden.

Hijzelf liep ook tegen veel schaamte en angst op, toen hij als puber erachter kwam dat hij het fijn vond om zich af en toe als vrouw te kleden. 

Schaamte

Veel mannen zijn bang dat ze geen man of vriendin kunnen vinden of dat hun vrouw of vriendin bij hun weggaat als ze weten dat hun partner een cross-dresser is. De vriendin van Kevin vindt het gelukkig oke dat hij zo is en is er trots op dat hij middels zijn film aandacht besteed aan dit fenomeen.

Acceptatie is belangrijk

Marloes/Jeroen is ook gewoon een heteroman. Pas vier jaar geleden kwam hij uit deze kast. Had hij dit maar eerder gedaan, want hij voelt zich behoorlijk bevrijd. Nu hij zijn coming out heeft gehad, gaat hij ook als vrouw gewoon naar de supermarkt. In zijn directe omgeving wordt daar met respect mee omgegaan.

In zijn dagelijks leven als Jeroen is hij vrachtwagenchauffeur. Daar ligt het allemaal wat moeilijk.  Hij zou graag als Marloes naar zijn werk gaan maar doet het niet, omdat hij internationale routes rijdt en op plekken komt waar dit fenomeen niet niet geaccepteerd wordt.