Anoek Hofkens
Anoek Hofkens
Online redacteur

Corey (19): “Trump ziet zwarte mannen liever in de gevangenis dan aan het werk”

Eva is in Amerika om het tweede deel van De Verenigde Staten van Eva te maken. Onze online redacteur Anoek Hofkens is mee en spreekt jonge Amerikanen over wat zij vinden van hun nieuwe president. Tweede stop: de binnenstad van Chicago, Illinois, de stad die berucht is vanwege het hoge aantal moorden per jaar.

Corey Jerdine. Foto: Anoek Hofkens
Corey Jerdine. Foto: Anoek Hofkens

Corey Jerdine (19) gaat naar Chatham Academy, een high school voor leerlingen die overal vanaf zijn getrapt. Deze 'second chance school' geeft deze jongeren een laatste kans geeft om hun diploma te halen.

“Ik denk niet dat het goed is dat Donald Trump onze president is. Hij stuurt militairen naar onze wijk om voor meer veiligheid te zorgen, maar je kunt nog steeds op straat worden overvallen door gangs en er worden nog steeds onschuldige kinderen neergeschoten. Dat is hoe het leven in Chicago is.”

“Gisteren werd een vriend van me nog onder schot gehouden door een gangster toen hij ging tanken. Het pistool blokkeerde, en hij kon gelukkig wegkomen. Er zitten kogelgaten in de zijkant van zijn auto, maar hij is oké.”

“Zodra ik genoeg heb gespaard, ga ik hier weg met mijn vriendin. We willen samen een begrafenisonderneming beginnen in een andere stad. Ergens waar het veilig is. Dat is het hier absoluut niet. Mijn vriendin belt me elke dag als ze klaar is met werken. Dan praten we tot ze thuis is, dat geeft haar een iets veiliger gevoel. Ik voel me ook niet veilig. Mijn moeder brengt me ’s ochtends met de auto naar school om te zorgen dat ik goed aankom, maar na schooltijd moet ik de bus pakken om terug naar huis te gaan. Het laatste stuk ben ik alleen, want mijn vrienden moeten de andere kant op. Ik ben elke dag weer opgelucht als ik thuis kom. En ook als ik ’s ochtends wakker wordt. Dat je er de volgende dag nog bent, is hier voor niemand zeker.”

“Als iedereen werk zou hebben, zouden er hier veel minder problemen zijn. Maar wij hebben hier niet zo veel banen. Mensen hangen op straat omdat ze geld nodig hebben. Ze verkopen drugs en stelen. Dat zouden ze niet doen als ze geen geld nodig hadden. Ik geloof niet dat Trump werkgelegenheid voor ons gaat creëren. Zeker niet voor zwarte mannen, zoals ik. Die ziet hij het liefst in de gevangenis zitten.”