Burgemeester Jos Heijmans
Foto van Eva Jinek

Burgemeester van Weert gaat 26 criminele asielzoekers uitzetten

Het draait om kansloze asielzoekers uit veilige Noordafrikaanse landen die hoe dan ook uitgezet zouden worden. Nu echter in een sneller tempo, namelijk in twee weken tijd. 

Still from video

'Aso-asielzoekers' worden ze al genoemd. Eerder al gaf burgemeester Jos Heijmans het groepje dat zich bezighield met zakkenrollerij, intimidatie, diefstal en openlijke geweldpleging, huisarrest omdat hij geen onrust wilde tijdens de feestdagen. Niet in het AZC en ook niet in de binnenstad waar ze eerder al veel onrust veroorzaakten. Er verschenen her en der facebookberichten van burgers die lastiggevallen werden en het recht in eigen hand wilden nemen. Dat moet je als burgemeester voorkomen zodat je 'echte asielzoekers' kan blijven helpen, aldus Heijmans.

Juridisch over het randje

Deze acties klinken proactief en voortvarend, maar gaat de burgemeester met dit beleid juridisch niet net over het randje? Volgens Jos Heijmans moet een burgemeester de humaniteit en moraliteit bewaken. “Ik word liever op mijn vingers getikt omdat ik iets gedaan heb, dan gestraft omdat er iets uit de hand gelopen is.”