Foto: Getty Images
Foto van Eva Jinek

3 redenen waarom het zo heerlijk kan zijn om een afspraak af te zeggen

Grote kans dat jij je ook af en toe schuldig maakt aan de ‘afzeggen, opnieuw afspreken, en vervolgens wéér afzeggen-routine’. Maar waarom voelt het toch zo verdomde lekker om een afspraak af te zeggen? The Cut legt het uit!

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

We kennen het allemaal. Je maakt een afspraak (met de bedoelingen om deze écht door te laten gaan), maar elke keer lijkt er wat tussen te komen. Niet alleen aan jouw kant, hetzelfde geldt voor de ander. Het resultaat: een vaste routine van afspreken, afzeggen, opnieuw inplannen, en vervolgens wéér afzeggen. De strijd en stress die het oplevert om steeds af te zeggen en een alternatief moment te vinden, kost bijna meer moeite dan de afspraak zelf.

Uhm, kan jij op 17 april 2019?

Waarom steeds opnieuw een datum plannen, vraag je je af. Tsja, omdat je stiekem toch hoopt dat als je een moment vindt, het liefst ver in de toekomst, waarop je beiden kunt. Dat op één of andere magische manier alles gunstig samenvalt en dat de afspraak nog steeds perfect in je planning past.

Anders zit er niets anders op: afzeggen. En even heel eerlijk: soms voelt het stiekem best wel lekker om gewoon niet te gaan.

Drie redenen

Dat had journalist Maggie Puniewska in ieder geval wel. In The Cut schrijft ze er openhartig over: “Ik ken dat gevoel maar wat goed. De pure opluchting die door me heen gaat als ik een brunch, vrijmibo, Tinderdate of yogales afzeg. Het lijkt wel endorfine.”

Ze werd benieuwd: hoe kan het dat ik het zo fijn vindt om eerst plannen te maken en ze vervolgens te cancelen? Het zijn immers mijn vrienden en de dingen die ik leuk hoor te vinden, die ik afzeg. Uit haar onderzoek kwamen drie redenen waarom afzeggen soms ‘oh zo heerlijk’ kan zijn.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

1. Plannen is verdacht stressvol

Ten eerste: het is doodnormaal dat je soms een beetje opziet tegen sociale situaties. Neorobioloog Amy Banks legt uit: “Je hebt mensen die werkelijke angst voor sociale situaties hebben. Maar voor de meeste mensen is het niet zo heftig. Ze zien er eerst een beetje tegenop, maar als ze er eenmaal zijn, genieten ze er toch van. De echte uitdaging schuilt erin om op dat punt aan te belanden.”

Volgens Banks er eigenlijk één hele simpele reden waarom afzeggen zo chill is. Soms zit je schema zo propvol dat afzeggen gewoon de makkelijkste oplossing is. Banks: “Heel veel mensen overschatten hoeveel uren er in een dag zitten. Daarom voelt afzeggen zo goed, omdat ze die vrije avond eigenlijk gewoon heel erg nodig hebben.”

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

2. Stiekem vind je de mensen met wie je afspreekt niet zo leuk

De tweede verklaring is wat minder makkelijk toe te geven, maar moet ook echt even genoemd worden. Het is namelijk ook mogelijk dat je afzeggen zo fijn vindt, omdat je eigenlijk überhaupt niet zoveel zin had met die persoon af te spreken. “Iedereen heeft wel vriendschappen waar het niet echt eerlijk verdeeld voelt. Bijvoorbeeld iemand die heel neerbuigend tegen je praat, of contant aan het woord is en nooit eens naar jou vraagt,” legt Banks uit. “Afspreken met dat soort mensen kan stressvol en soms zelfs uitputtend zijn. Daarom kan het als een opluchting voelen als dit soort afspraken toch niet doorgaan.”

Herkenbaar? Dan heeft de neurobioloog advies voor je: “ga eens bij jezelf ten rade: is dit een relatie waar ik de tijd in wil stoppen om het toch te laten werken, of is het oke om het - wellicht tijdelijk - te laten gaan?”

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

3. Oh, die vervloekte technologie

De laatste reden heeft alles te maken met onze moderne day and age. We zijn zo gewend aan contact te houden via social media, dat de stap van achter het beeldscherm naar face-to-face soms belachelijk moeilijk lijkt te zijn. Of zoals de journalist uitlegt: “Elkaar in het echt ontmoeten kan stressvol zijn, maar online ontmoetingen zijn altijd overzichtelijk. We kunnen verbergen wat we willen verbergen en als iets ongemakkelijk wordt, kunnen we mensen met één klik blokkeren.”

Heel fijn om nu te weten hoe het komt, maar is er een oplossing? Nou, ook dat is eigenlijk doodsimpel: minder plannen maken en beter je prioriteiten stellen. Want van dat eeuwige ‘afzeggen, opnieuw afspreken, en vervolgens wéér afzeggen’ wordt niemand echt gelukkig.

Bron: 
The Cut