Gisteren gingen duizenden McDonalds-medewerkers de straat op.
Foto van Eva Jinek

McDonald's medewerkers zijn seksuele intimidatie spuugzat (en dat laten ze zien)

“I’m not on the menu!”. Gisteren gingen duizenden McDonalds-medewerkers de straat op om een einde te maken aan ongewenste intimiteiten op de werkvloer. Dit is hoe deze historische demonstratie verliep.

Gisteren gingen duizenden McDonalds-medewerkers de straat op.
Gisteren gingen duizenden McDonalds-medewerkers de straat op.Gettyimages

Amerikanden die gisteren zin hadden in een Big Mac, frietjes en milkshake voor de lunch kwamen van een koude kermis thuis.  Want de medewerkers van McDonald’s waren niet achter de frituur te vinden, maar op straat. Begin van deze week schreven we al over dit gigantische het protest. Maar aangezien inmiddels wordt gesproken van de eerste landelijke staking tegen seksuele intimidatie, verdient deze historische gebeurtenis opnieuw een plekje in de schijnwerpers!


Het doel van de protesten is om de medewerkers van meer dan 14.000 McDonald's filialen verspreid door het hele land te beschermen tegen seksuele intimidatie. Veertig procent van de vrouwelijke fastfood-medewerkers hebben namelijk wel eens te maken gekregen met seksuele intimidatie, blijkt uit een onderzoeksenquête van Hart Research Associates. En dat aantal moet drastisch omlaag, volgens de medewerkers.

Een protest vol rood en geel

Neem bijvoorbeeld een buitenwijk van St. Louis in de staat Missouri. Daar werd gisteren, 18 september, luid gezongen: “Neem je hamburgers, neem je friet. Maar hou je handen van mijn dijen."

En niet alleen in St. Louis kleurden de straten rood en geel door de spandoeken en medewerkers van de McDonald’s, maar op tientallen plekken in Amerika speelde zich hetzelfde af. Amerikaanse media melden dat hetgeen dat deze demonstratie zo bijzonder maakt, is dat niet alleen de witte bovenlaag zich uitspreekt, maar ook de onderlaag van de samenleving.

“We zijn het beu.”
“We zijn het beu.”Gettyimages

In Chicago demonstreerden medewerkers met stikkers over hun mond, daarop stonden teksten zoals: "MeToo", “Break the Silence” en “On Strike”. En in Kansas City zag je overal protestborden en spandoeken waarbij de “M” van de hashtag #MeToo eruit zag als de goud-gele bogen van McDonald's.

Gisteren gingen duizenden McDonalds-medewerkers de straat op.
Gisteren gingen duizenden McDonalds-medewerkers de straat op.Gettyimages

“We zijn het beu”

Volgens Aiesha Meadows, die tussen 2010 en 2013 bij McDonald’s werkte, zijn veel medewerkers bang hun baan te verliezen wanneer zij melding maken van seksuele intimidatie. "Bovendien stoppen ze het gewoon in de doofpot," zegt ze. "En dus hielden we maar ons mond, want aan het eind van de dag moeten onze kinderen toch eten."

Hoewel McDonald's zegt dat er al een beleid tegen seksuele intimidatie is, is daar in de praktijk maar weinig van te merken volgens medewerker Nakisha Eubanks. “Er gebeurt eigenlijk helemaal niets,” zegt ze. Een andere medewerker, Adriana Alvarez, vertelt: "Het publiek weet niet wat we doormaken achter achter de schermen of uit het zicht van de andere klanten. We zijn het beu om hier mee om te gaan."

“Er gebeurt eigenlijk helemaal niets.”
“Er gebeurt eigenlijk helemaal niets.”Gettyimages

Het beleid op de schop

En dus eisen de medewerkers nieuw en strenger beleid. De eisen omvatten betere trainingsprogramma's over seksuele intimidatie en hoe daarmee om te gaan voor alle werknemers, een effectievere manier om problemen en klachten aan de kaak te stellen én een commissie die zich bezighoudt met het aanpakken van seksuele intimidatie. Deze commissie moet bestaat uit werknemers, bedrijfs- en franchisewerkgevers en leden van nationale vrouwenorganisaties.

Een belangrijke demonstratie met een belangrijke boodschap! Want iedereen moet veilig zijn om zijn of haar werk.

Bron: 
The Guardian
Bron: 
The New York Times