Obama, een echte kindervriend
Foto van Eva Jinek

Dit zijn de leukste kinderbrieven die op de deurmat van het Witte Huis vielen

Zat jij als kind ook vol brandende vragen voor koningin Beatrix of de minister-president? Al decennia lang trekken Amerikaanse kinderen de stoute schoenen aan en richtten hun post aan het Witte Huis. Dit zijn de leukste brieven!

Obama, een echte kindervriend
Obama, een echte kindervriendGettyimages

Dag in dag uit ontvangt de Amerikaanse president talloze brieven, kaartjes en verzoekjes. Meestal gaat het om zakelijke verzoeken, het aankaarten van schrijnende problemen of om zuurpruimen die hun ei kwijt moeten. Maar naast al deze zwaarbeladen post, vallen er ook talloze brieven van kinderen op de deurmat van het Witte Huis. En hoewel het ‘maar’ om kinderen gaat, hebben deze kleine wijsneuzen verdacht veel zinnigs te melden.

Omdat kinderen vaak met een andere blik naar de wereld kijken, staan hun brieven vol verfrissende invalshoeken. Dat was voor de National Archives in Washington D.C. genoeg reden om de kinderbrieven, die decennia lang naar het Witte Huis zijn gestuurd, te bundelen in één tentoonstelling, waar je geheid een glimlach van krijgt.

Wie niet waagt, wie niet wint

Zou jij het lef hebben om Mark Rutte om een tientje te vragen? President Fidel Castro deed dat in 1940! Toen hij nog jong en onschuldig was, stuurde hij namelijk een verzoekje naar president Franklin D. Roosevelt. Hij had nog nooit een 10 dollar biljet in zijn handen gehad en was maar wát nieuwsgierig hoe die eruit zou zien! Een gedurfde actie, maar misschien net een tikkeltje te brutaal. Hij kreeg helaas nooit antwoord vanuit het Witte Huis. Al is het de vraag of hij daar lang wakker van heeft gelegen, aangezien hij negentien jaar later president werd van Cuba.

Brief van jonge Fidel Castro
Brief van jonge Fidel CastroNational Archives/Roosevelt Presidential Library, via: The Washington Post

Maar niet alleen de brieven van latere beroemdheden of beruchte politici haalden de tentoonstelling, in 2015 schreven drie onbekende meisjes een mooi versierde brief aan president Obama. Ze hadden van twee jongens te horen gekregen dat je ‘als meisje de wereld niet kunt veranderen’, en hadden dringend advies nodig van de president.

brief van drie jonge wereldbestormers
brief van drie jonge wereldbestormersObama White House, via: The Washington Post

Vaak barsten de kinderbrieven van de oprechte emoties. Zo stuurde drie tienermeisjes in 1958 een brief aan President Dwight D. Eisenhower waarin ze hun onbegrip uitten over het feit dat Elvis Presley zijn bakkebaarden moest afscheren voor hij in het leger ging. Dat de king of rock-and-roll überhaupt dienstplicht had, was toch al erg genoeg?

Brief van Elvis Presley fans
Brief van Elvis Presley fansNARA, Dwight D. Eisenhower Library, via: National Archives

Hoogwaardige post terug

“Kinderen zien hun regeringsleiders als mensen die ze kunnen vertrouwen,” zegt Miriam Kleiman, programmadirecteur voor public affairs bij het nationale archief. Voor velen bleef bij praten tegen een ‘presidentiële muur’, maar zeker niet alle kinderbrieven bleven onbeantwoord.

Presidenten proberen heus wel de tijd te nemen om de brieven van hun burgers te lezen. Maar alle post openen en lezen, daar heb je een dagtaak aan en dat wordt lastig combineren als je ook nog een land moet besturen. Obama bedacht daar samen met zijn personeel een oplossing voor. Iedere avond kreeg de 44ste president van zijn personeel een stapeltje met de tien méést spraakmakende, inspirerende of belangrijkste brieven. En heel af en toe, kunnen de kleine schrijvers dan zelfs rekenen op een reactie. De brieven die onbeantwoord blijven, belandden overigens heus niet in de open haard. Deze werden stuk voor stuk beantwoord door het personeel en werden daarna keurig opgeslagen in het archief.

Je kinderbrief tentoongesteld

Voor de tentoonstelling zijn zoveel mogelijk van de brievenschrijvers opgespoord. De meesten, die nu volwassen zijn, waren allang vergeten dat ze ooit een brief hadden opgestuurd.

Eén van deze kinderen is John Beaulieu: "Het is absoluut geweldig om te zien dat iets wat ik als kind heb gedaan, nu deze erkenning krijgt. Ik vind dat nog steeds moeilijk te geloven, al weet ik dat het echt is omdat het met mijn eigen ogen heb gezien.”

Brief aan President Dwight D. Eisenhower
Brief aan President Dwight D. EisenhowerNational Archives/Eisenhower Presidential Library, via: The Washington Post

Heb jij toevallig nog een suggestie voor een nieuw ontwerp van de Nederlandse vlag, net zoals het meisje hierboven? We weten allemaal dat Rutte zich huist in het Torenkamertje dus wat let je? Trek de stoute kinderschoenen aan of stuur je eigen kinderen erop af!

Bron: 
The Washington Post