De tussenstand na het eerste Democratische verkiezingsdebat
Foto van Eva Jinek

De tussenstand na het eerste Democratische verkiezingsdebat

In de aanloop naar november 2020 zijn de campagnes onder potentiële presidentskandidaten in de VS losgebarsten. De strijd loopt tussen meer dan 25 kandidaten. De eerste nationale debatavonden zitten erop en wij zetten de belangrijkste conclusies voor je op een rij.

De tussenstand na het eerste Democratische verkiezingsdebat
De tussenstand na het eerste Democratische verkiezingsdebatGetty

Met name de tweede avond van de debatten krijgt veel media-aandacht. Gisteren kwamen namelijk de meeste kopstukken van de partij aan bod, onder wie oud vice-president Joe Biden en oud-kandidaat Bernie Sanders zich bevinden. Maar wat bleek? De twee mannen kregen concurrentie uit onverwachte hoek.

Wie viel op?

Zo wordt Kamala Harris, een senator voor Californië, door CNN benoemd als de grote winnaar van het debat. De 54-jarige is een stuk jonger dan de twee heren (respectievelijk 76 en 77 jaar) en dankzij haar migrantenachtergrond ook een stuk kleurrijker.

Harris kwam scherp uit de hoek en wist met name publieksfavoriet Biden het vuur aan de schenen te leggen. Ze viel hem aan op het beleid tijdens zijn vroegere carrière, waarbij hij volgens haar de segregatie van gekleurde en niet-gekleurde scholen in stand wilde houden. Biden verdedigde zich, maar kwam niet helemaal goed uit de verf volgens CNN.

Op de eerste debatavond werd Elizabeth Warren (70) bestempeld als favoriet. Warren wordt met name als een grote concurrent gezien van de progressieve Bernie Sanders.

Zege voor gelijkheid

In een tijd van women's marches en #metoo, kan het succes van de vrouwen worden gezien als symbool van een groter geheel. Wat dat betreft kunnen we de voorverkiezingen nu al als historisch worden bestempelen. Nooit eerder was de diversiteit binnen de groep potentiële kandidaten zo groot. In de hele geschiedenis van Amerika deden slechts vijf vrouwen een serieuze gooi naar het presidentschap. In het voorstadium van deze verkiezingen  zijn het er al zes.

De toename van vrouwelijke kandidaten is belangrijk, zegt Vox. De kans op een vrouwelijke president wordt realistischer en groter. Het Amerikaanse volk zal de kandidaten moeten evalueren op meer dan hun enkel geslacht, namelijk vooral op inhoud en beleid. Het allerbelangrijkste is dat de toename van diversiteit ook een toename van vertegenwoordiging en verscheidenheid aan perspectieven betekent. Dat hebben de midterms in november 2018 ook al laten zien. Een recordaantal vrouwen werd toen verkozen

Bron: 
Vox