Tanya Harrell (22) poseert in haar McDonalds werkkleding, vlak voor haar shift, op de veranda van haar huis in Gretna, LA.
Foto van Eva Jinek

Dat #MeToo nog steeds belangrijk is, bewijzen de medewerkers van McDonalds

Morgen tijdens lunchtijd zetten McDonalds-medewerkers uit tien grote Amerikaanse steden tegelijkertijd hun frituur uit. Ze gaan de straat op om de sfeer van seksuele intimidatie op het werk tegen te gaan. Deze staking is historisch, lees hier waarom.

Tanya Harrell (22) poseert in haar McDonalds werkkleding, vlak voor haar shift, op de veranda van haar huis in Gretna, LA.
Tanya Harrell (22) poseert in haar McDonalds werkkleding op de veranda van haar huis in Gretna, LA. Harrell doet morgen mee aan het protest. Ze werd aangerand op de werkvloer en verdient 8,15 dollar per uur. (AP Photo/Gerald Herbert)

Werk je bij McDonalds, dan zit je wel goed in je dagelijkse portie ergernissen. Je moet het maar kunnen: tegen een minimaal salaris beleefd blijven tegen hongerige wolven, rotzooi opruimen van onopgevoede sloddervossen en thuiskomen ruikend naar een gefrituurde aardappel. Het is niet bepaald een dreamjob, maar dat het een baan is die respect verdiend, staat buiten kijf.

En als er dan bovenop alles wat je al doorstaat óók nog eens een sfeer van seksuele intimidatie om de hoek komt kijken, is het niet heel gek dat dat de druppel kan zijn die je tjokvolle emmer doet overlopen. Dat is nu gebeurd in de Verenigde Staten.

The Guardian laat weten dat morgen, op 18 september, in tien grote Amerikaanse steden  McDonalds-medewerkers de straat op gaan om te protesteren tegen de sfeer van ongewenste intimiteiten op de werkvloer. Ze eisen dat hun werkgever harder optreedt om hier iets aan te doen.

Hier gebeurt het

De afgelopen dagen hebben vrouwelijke medewerkers van tientallen McDonalds restaurants laten weten hieraan mee te doen. Niet iedere Amerikaanse McDonald draagt zijn steentje bij, maar de staking vindt in ieder geval plaats door het hele land. En wel in de volgende tien steden: Chicago, Kansas, St. Louis, Los Angeles, Miami, Milwaukee, New Orleans, Orlando, San Francisco en Durham.

De staking komt niet helemaal uit de lucht vallen. Meerdere vakbondsorganisaties hebben de laatste tijd druk uitgeoefend op de hamburgerketen om de werkomstandigheden te verbeteren, waaronder een nieuw minimumloon van 15 dollar per uur. Velen verdienen nu ongeveer de helft daarvan.

McDonald protest tegen minimumloon.
Dit is niet het eerste protest tegen de hamburgerketen. Eerder voerde McDonalds-werknemers al actie voor een eerlijk minimumloon.ANP

Het protest wordt onder meer geleid door een aantal vrouwen die eerder, in mei al, klachten indienden bij de Equal Employment Opportunity Commission (EEOC) over aanhoudende pesterijen binnen een aantal franchise restaurants van de keten. Zij zeggen zich aangemoedigd te voelen voor deze staking door de #metoo-beweging.

Wat McDonald ervan vindt

 

Het hoofdkantoor van McDonalds heeft laten weten dat ze al beleid, procedures en trainingen hebben om seksuele intimidatie op de werkvloer tegen te gaan. En dat ze ervan overtuigd zijn dat hun franchisezaken die ook serieus nemen. Daarbij zeggen ze experts in arm te nemen om het beleid en de procedures aan te scherpen en zo seksuele intimidatie op de werkvloer nog beter te verhelpen.

Arbeidsrecht advocaat Mary Joyce Carlson, die eerder al samenwerkte met de vrouwen die bij de EEOC klachten indienden, vindt echter dat het bedrijf meer moet doen dan dat. En de werknemers die morgen de straat op gaan, vinden dat ook. McDonalds dient haar beleid te bekrachtigen met sterke handhaving. Dat gebeurt nu niet.

Waarom het een ding is

De organisatie zegt nog niet te kunnen zeggen hoeveel vrouwen er mee gaan doen, maar laat wel weten dat honderden vrouwen de afgelopen tijd bij de bijeenkomsten zijn geweest in aanloop naar de staking.

Wat er zo bijzonder is aan deze staking, is dat dit het eerste #metoo-protest is dat in meerdere staten tegelijk wordt gevoerd. Wat ook bijzonder is, is dat de actievoerders geen witte hoogopgeleide vrouwen zijn, wat bij veel #MeToo-acties wel zo is. De actievoerders behoren tot de onderklasse van de samenleving. Bovendien is het het eerste protest dat zich specifiek richt op één Amerikaans bedrijf.

Wij zijn heel benieuwd hoe dit er morgen uit gaat zien en gaan het voor je in de gaten houden. Ondertussen moedigen we de hardwerkende vrouwen alvast vanaf de andere kant van de oceaan aan! Zet ‘m op vrouwen!

Bron: 
The Guardian