Lori
Foto van Eva Jinek

Chicago kiest een nieuwe burgemeester (Lori of Toni?)

Inwoners van Chicago hebben voor het eerst een zwarte vrouw als burgemeester gekozen. The New Yorker schreef een mooi verhaal over Lori Lightfoot en haar tegenstander Toni Preckwinkle. 

Lori
LoriFoto: Getty

De race voor het bestuur van de miljoenenstad in Michigan sluit mooi aan bij de trend die journalist Tina Brown beschreef in The New York Times. Zij ziet vrouwen wereldwijd op geheel eigen wijze verantwoordelijkheid naar zich toetrekken als tegenwicht voor masculiene leiders zoals Donald Trump en Jair Bolsonaro, de president van Brazilië.

Vrouwen nemen de leiding

Neem Jacinda Ardern, premier van Nieuw-Zeeland die op authentieke en persoonlijke wijze troost bood aan de slachtoffers van de aanslagen in Christchurch. Of Nancy Pelosi die als 79-jarige leiding geeft aan het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en president Trump onder de duim probeert te houden. Tevens is ze moeder van vijf kinderen en oma van negen kleinkinderen.

Chicago is de volgende plek waar vrouwelijk leiderschap boven komt drijven. De derde stad van de Verenigde Staten wordt na de verkiezing in ieder geval bestuurd door een zwarte vrouw. The New Yorker schreef een mooi verhaal over de race om het burgemeesterschap en de twee kandidaten: Lori Lightfoot en Toni Preckwinkle.

Toni Preckwinkle
Toni PreckwinkleFoto: Getty

Het is een spannende race. Lori Lightfoot, die een lichte voorsprong lijkt te hebben in de peilingen, is een 56-jarige advocaat en openbaar aanklager. Voor ze besloot mee te doen aan de verkiezing werkte ze als hoofd van de lokale politie. Lightfoot is getrouwd met een vrouw en samen hebben ze een dochter. Ze zou daarmee óók de eerste openlijke homoseksuele burgemeester van de stad kunnen worden.

Haar verhaal lijkt het perfecte voorbeeld van de American Dream. Als meisje groeit ze op in een arm, zwart gezin in een kleine industriestad in de staat Ohio. Haar vader heeft allerlei baantjes: van kapper tot conciërge tot schoenenpoetser. Haar moeder werkt in de gezondheidszorg. Zelf zegt ze hierover: "Je ziet niet vaak dat een meisje uit zo’n gezin het schopt tot misschien wel de burgemeester van de derde grootste stad van het land."

Haar tegenstander Toni Preckwinkle (72) vindt dat Lightfoot te weinig ervaring heeft in de politiek. En vergeleken met haar is dat ook zo. Preckwinkle heeft bijna twintig jaar in de gemeenteraad van de stad gezeten. En in 2010 werd ze gekozen als president van Cook County, de regio waar ook Chicago onder valt. Preckwinkle heeft zich de afgelopen jaren ingezet voor meer betaalbare huizen en hard uitgesproken tegen excessief politiegeweld van de politie.  

Een moeilijke opdracht

Chicago is een stad met grote problemen op vlak van corruptie en geweld. Afgelopen jaar werden er 561 mensen gedood. Dat zijn meer moorden dan in de steden Los Angeles en New York bij elkaar opgeteld. Veel mensen trekken weg uit de stad. En (zwarte) gezinnen in het arme zuidelijke deel van de Chicago voelen zich niet gezien en gehoord. De nieuwe burgemeester heeft volgens The New Yorker de moeilijke opdracht om burgermoeder voor alle Chicagoans te zijn. 

Dit zijn vrouwen met gezond verstand

Thomas Wortham

Als de peilingen kloppen en Lori Lightfoot de nieuwe burgemeester van Chicago wordt, blijft Toni Prewinkle de president van Cook County, wat met ruim vijf miljoen inwoners een van de grootste gemeenten van het land is. En dat zou betekenen dat twee zwarte vrouwen de Chicago en de omliggende regio zouden besturen. Het artikel sluit af met een quote van een gepensioneerd politieagent uit Chicago waar wij ons helemaal in kunnen vinden:

"Dit zijn vrouwen met gezond verstand. Niemand kan hen intimideren. Ze pakken het op en zullen doen wat ze moeten doen."

 

Lees het volledige artikel over de spannend race om het burgemeesterschap in Chicago op de website van The New Yorker.

Bron: 
The New Yorker